Șeful Autorității Electorale Permanente răsuflă ușurat. Judecătorii l-au scăpat de dosarul penal pe Constantin Mitulețu Buică

Șeful Autorității Electorale Permanente răsuflă ușurat. Judecătorii l-au scăpat de dosarul penal pe Constantin Mitulețu Buică Sursă: Arhivă EVZ

Șeful Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică, a scăpat de acuzațiile care i-au fost aduse de procurori. Tribunalul București a desființat rechizitoriul care stă la baza dosarului penal în care Mitulețu Buică avea calitate de inculpat. Instanța a dispus ca ancheta să fie refăcută de Parchet cu respectarea procedurilor legale.

Tribunalul București a analizat în camera preliminară dosarul penal în care Constantin Mitulețu Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Dosarul penal a fost finalizat în noiembrie 2021, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Constantin Mitulețu Buică a fost trimis în judecată pentru comiterea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, ultima în formă continuată. Alături de el, ancheta l-a mai vizat și pe Cristian Andreescu, secretarul general al AEP, pentru fals intelectual.

Marți, 7 iunie, Tribunalul București a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată Constantin Mitulețu Buică. Mai mult, instanța a anulat ordonanța prin care șeful AEP a primit calitatea de suspect. Aceasta deoarece, au stabilit judecătorii, lui Constantin Mitulețu Buică i-a fost încălcat dreptul la apărare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soluția Tribunalului pe scurt

„În baza art. 4251 al. 7 pct. 2 lit. a din Cod procedură penală raportat la art. 347 Cod procedură penală, admite contestația formulată de inculpatul Andreescu Cristian împotriva încheierii penale din data de 13/04/2022 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Sector 3 Bucurețti, în dosar nr. 26461/301/2021/a1. Desființează încheierea atacată și rejudecând pe fond admite cererile și excepțiile invocate de inculpatul Andreescu Cristian.

Constată încălcarea dreptului la apărare al inculpatul Andreescu Cristian și anulează ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale față de suspecții Mitulețu Buică Constantin Florin și Andreescu Cristian din data de 11/03/2021, precum și a tuturor actelor procesuale subsecvente acesteia, inclusiv a ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale față de inculpați.

În consecință constată neregularitatea actului de sesizare – rechizitoriul din data de 22/11/2021 în dosar de urmărire penală nr. 12607/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 București. Respinge cererile și excepțiile invocate de inculpatul Mitulețu Buică Constantin Florin și de partea responsabilă civilmente Autoritatea Electorală Permanentă.

În temeiul disp. art. 347 din Codul de procedură penală rap. la art. 346 al. 3 lit. a din Codul de procedură penală dispune restituirea cauzei la parchet. În baza art. 275 al. 3 din Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată în cameră de consiliu, azi, 07/06/2022”, se arată în soluția pronunțată de Tribunalul București.

Bomba din dosarul „Ferma Baneasa”! „Completul negru” de la ICCJ a încălcat dreptul inculpaților la un proces echitabil 

Sursă: Alexandersikov | Dreamstime.com

Acuzațiile la adresa șefului AEP

În 25 martie 2021, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că a fost pus sub acuzare pentru două infracţiuni de abuz în serviciu. El a precizat că este vorba despre sancționarea, în 2019, a doi directori din instituţie. La vremea respectivă, șeful AEP afirma că nu a făcut nimic ilegal și că a respectat legea.

„Am fost pus sub acuzare pentru două infracţiuni de abuz în serviciu pentru două sancţiuni disciplinare cu avertisment din anul 2019 pentru doi directori. În momentul acela eram sub presiunea comisiei pentru anchetă pentru a pune la dispoziţie documente, aceştia (cei doi directori - n.r.) nu s-au conformat solicitării preşedintelui.

La momentul următor au considerat să demisioneze şi, când au constatat că trebuie să mai stea în instituţie 30 de zile, au cerut acordul părţilor şi au plecat pe cale amiabilă. Pentru sancţiuni disciplinare cu avertisment am fost chemat. Au făcut (cei doi directori - n.r.) plângere penală la Parchet pentru că le-am dat avertismentul ilegal. Nu-mi reproşez nimic.

Activitatea autorităţii, după ce au plecat, s-a demonstrat că a fost foarte bună: trei alegeri fără evenimente - alegerile prezidenţiale şi cele locale şi parlamentare de anul trecut, drept pentru care nu am ce să-mi reproşez şi nici colegilor mei care îşi desfăşoară activitatea în continuare”, a explicat atunci Mituleţu-Buică.