Şefa ITM Timiş, care cerea mită sub formă de donaţii la partid, rămâne în arest

Şefa ITM Timiş, care cerea mită sub formă de donaţii la partid, rămâne în arest

Cornelia Corescu, şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, care aduna bani pentru partid condiţionând anularea unor amenzi ori sancţiuni cu donaţii consistente din partea celor prinşi nerespectând legislaţia muncii, va rămâne în arest, potrivit deciziei Curţii de Apel Timişoara.

Curtea de Apel Timişoara a judecat astăzi recursul formulat de avocaţii Corneliei Corescu, în care explică faptul că aceasta nu reprezintă un pericol public. Pentru a-i face un portret cât mai luminos, cei trei avocaţi au depus la dosar mai multe caracterizări de la bisericile baptiste din Timişoara, de la o biserică ortodoxă şi de la mai multe fundaţii caritabile pe care şefa ITM le-a ajutat. Instanţa a mai decis arestarea, pentru 29 de zile, a lui Vasile Medeşan, secretar executiv al PDL Timiş, cel prin intermediul căruia şefa ITM a solicitat "donaţia" pentru partid

Strategie imbatabilă Cornelia Corescu a fost arestată, joia trecută, pentru 29 de zile de Tribunalul Timiş, sub acuzaţia de trafic de influenţă şi instigare la fals intelectual în scopul ascunderii şi comiterii infracţiunii de trafic de influenţă. Ea a solicitat, prin intermediul lui Vasile Medeşan, suma de 10.000 de lei patronului unei firme din Variaş pentru a-l scăpa de o sancţiune dată de inspectorii de muncă. Ancheta procurorilor DNA a scos la iveală faptul că pentru şefa TIM Timiş era o practică la ordinea zilei să condiţioneze anularea unor sancţiuni cu sume de bani donate partidului. Potrivit anchetatorilor, Corescu pusese la punct o strategie imbatabilă, pe care a aplicat-o chiar şi în cazul colegului de partid. Cum de regulă erau stabilite sume mari care "donau" eşalonat, ca să fie sigură că vor fi plătite până la ultimul ban, după prima "rată", subalternii ei distrugeau actele iniţiale de contravenţie şi le înlocuiau cu altele, în care apăreau fapte mult mai grave şi amenzi mai consistente.

Cazul Grindiş

Ne puteți urmări și pe Google News

La fel a păţit şi Aurel Grindiş. Corescu nu a avut clemenţă chiar dacă erau colegi de partid şi adepţi ai aceluiaşi cult creştin. Patronul SC Relu şi Andreea SRL s-a ales cu dosar penal pentru muncă la negru şi cu o amendă de 8.000 de lei, în urma unui control din iulie, când inspectorii ITM au descoperit că dusese la lucru, la hotelul lui Cristi Borcea din Timişoara, opt oameni fără contracte. Ca să îl scape de amendă şi dosar, Corescu, prin intermediul lui Vasile Medeşan, i-a cerut lui Grindiş să doneze 10.000 de lei partidului. După ce s-a virat suma de 1.000 de lei, ca să se asigure că va continua să plătească, şefa ITM a dispus înlocuirea procesului verbal de constatare a ilegalităţilor de pe şantier cu unul fals care proba fapte mult mai grave, dublând automat şi amenda. Bărbatul a fost convocat la Corescu în birou, pe 8 august, unde şefa ITM i-a explicat că va reveni asupra sancţiunii numai după ce va achita întreaga sumă pentru care conveniseră, respectiv încă 9.000 de lei.

Din interceptări : "practica nu era doar constantă, ci şi notorie"

Mai mult decât atât, în timpul interceptărilor, anchetatorii au auzit cum şefa ITM a pus la cale patru acţiuni similare: bani donaţi partidului contra anulării unor sancţiuni pentur muncă la negru. Dovada este consemnată la dosar: "Din cuprinsul convorbirilor telefonice interceptate şi înregistrate în cauză rezultă că în cel puţin patru rânduri inculpata s-a implicat, ori măcar a încercat să se implice în activitatea subordonaţilor ei, în aşa fel încât firmele pentru care interveneau interlocutorii săi să nu fie sancţionate în urma controalelor efectuate de inspectorii I.T.M. Timiş". La dosarul cauzei există declaraţiile a trei martori care relatează intervenţii în cazul Spitalului din Deta şi a unei companii din Jimbolia. "Cele patru intervenţii de aceeaşi natură, petrecute în decursul a doar trei săptămâni, dovedesc că practica aceasta a Corneliei Corescu nu era doar constantă, ci şi notorie. Prin aceasta îşi dovedea dispreţul faţă de respectarea procedurilor legale care ar trebui să guverneze activitatea instituţiei pe care o conduce, folosind instituţia şi funcţionarii cu atribuţii de control ca pe un instrument de presiune asupra agenţilor economici (...)", a mai notat judecătorul de caz.

Suspendată din PDL Timiş

Până la finalizarea procesului, Cornelia Corescu a fost exclusă din partidul pentru care procura sume importante de bani. Potrivit oficialilor PDL Timiş, măsura a intrat în vigoare automat în momentul arestării sale preventive. "Conform statutului PDL se suspendă automat din partid pe durata anchetei, până când instanţa va da o decizie definitivă şi irevocabilă, acei membri care sunt arestaţi", a explicat purtătorul de cuvânt al PDL Timiş, Oana Gaita.

CITIŢI ŞI:

  • Şefa ITM Timiş, reţinută într-un dosar de corupţie
  • EXCLUSIV: Directoarea ITM Timiş promova munca la negru. Dosarul DNA a pornit de la Hotelul lui Borcea