Ședință importantă în PE. De când se circulă fără restricții în UE. Ce state impun carantina

Ședință importantă în PE. De când se circulă fără restricții în UE. Ce state impun carantina

În Parlamentul European s-a discutat, astăzi, despre călătoriile fără restricțiile ale cetățenilor Uniunii Europene, care sunt imunizați împotriva noului coronavirus. La nivel european, aproape toate statele au renunțat la măsura carantinării, însă unele cer prezentarea unui test PCR negativ la intrarea în țară.

În plenul Parlamentului European s-a discutat, astăzi, 19 mai, despre posibilitatea cetățenilor vaccinați de a circula fără restricții între statele Uniunii Europene, în contextul în care testul PCR și carantina sunt două condiții pe care românii le pot întâmpina la intrarea în unele state europene.

Noua măsura propusă de politicieni ar putea fi implementată începând cu finalul lunii iunie.

Unde se poate călători fără restricții. Ce state impun carantina

La nivel european, aproape toate statele au renunțat la măsura carantinării, însă unele cer prezentarea unui test PCR negativ la intrarea în țară. Este vorba despre cazul Franței, Spaniei, Italiei, Portugaliei, Germaniei și Lituaniei. Măsura se aplică inclusiv în cazul persoanelor vaccinate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cetățenii europeni se pot deplasa în 116 de țări, iar în 15 dintre state, printre care se numără Mexic și Brazilia, nu sunt vizați de niciun fel de restricție pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

70 de destinații turistice solicită prezentarea unui test PCR negativ - Egipt sau Kenya.

Chile, Cuba și Tailanda impun carantina la intrarea în stat. Alte 28 de state impun aceeași condiție sanitară.

Olanda, Austria și Danemarca impun un interval de cinci-zece zile de carantină pentru persoanele care vor să le treacă granița, chiar dacă persoana în cauză este vaccinată.

Cetățenii europeni care sunt imunizați împotriva coronavirusului pot vizita Grecia, Islanda, Croația, Muntenegru sau opta pentru insulele Seychelles, Belize, Guatemala și Ecuador.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Antena 3: "Se dorește că această circulație fără restricții să fie valabilă începând cu finalul lunii iunie. Mai sunt câteva lucruri de făcut, câteva etape procedurale, înainte de implementarea acestei decizii. Noi, la nivelul Parlamentului European, ne dorim că această decizie să nu fie discriminatorie. Urmează discuții între instituții, care să faciliteze circulația persoanelor vaccinate dar și cele testate".

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziție lista completă a tuturor restricțiilor sanitare pentru statele din întreaga lume.

Când vom avea certificat verde digital

Certificatul verde propus de Comisia Europeană pentru a facilita călătoria în pandemie ar putea intra în vigoare din luna iunie. Comisarul european Adina Vălean a precizat că acesta nu este un pașaport.

Demnitarul a transmis că este vorba despre un certificat care va unifica toate formatele de documente pe care le emit în prezent statele europene, fie că este vorba despre o adeverință de vaccinare, despre rezultatul unui test PCR sau un document care atestă că persoana respectivă are anticorpii Covid-19.