Evenimentul Zilei > International > Sedință de YOGA cu aproximativ 35.000 de oameni, în India
Sedință de YOGA cu aproximativ 35.000 de oameni, în India

Sedință de YOGA cu aproximativ 35.000 de oameni, în India

Centrul capitalei indiene, New Delhi, va găzdui duminică o amplă sesiune de yoga în aer liber, de 35 de minute, cu participarea a aproximativ 35.000 de persoane. Evenimentul este unul menit a înscrie India în Guinness Book of Records.

Acțiunea are loc cu ocazia primei celebrări a Zilei Internaționale a Yoga, după proclamarea ei la 21 iunie de către Națiunile Unite, în decembrie 2014, la inițiativa Indiei. Data propusă de India, respectiv 21 iunie, reprezintă data solstițiului de vară, o sărbătoare cu o semnificație deosebită în multe culturi. Adepții yoga vor sărbători și în alte țări această zi, relatează Agerpres.

Șeful executivului indian, Narendra Modi, care este strict vegetarian și practicant zilnic al yoga, a făcut din această zi internațională un punct forte al programului politic al guvernului său naționalist hindus, la 13 luni după preluarea mandatului.

Mesajulul secretarului general alONU

"Yoga are puterea de a aduna la un loc umanitatea", a scris el pe Twitter anul trecut în momentul lansării inițiativei sale la Adunarea Generală a ONU, amintește AFP. El a subliniat, cu acest prilej, că ''yoga (..) reprezintă unitatea dintre minte și trup, gândire și acțiune, cumpătare și abundență, armonia dintre om și natură, o abordare holistică a sănătății și a bunăstării''.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon afirma: ''Yoga poate îmbunătăți rezistența împotriva bolilor netransmisibile. Yoga poate aduce comunitățile împreună într-o manieră incluzivă, care generează respect. Yoga poate contribui la dezvoltare și pace'' .

Minister pentru promovarea yoga

Premierul indian dorește să consolideze locul acestei practici ca element central al culturii indiene, aspect care a fost pierdut în țările occidentale, unde în general această disciplină este considerată un sport.

El a creat un minister pentru a promova yoga, ayrveda (o formă de medicină tradițională) și alte practici tradiționale indiene și a oferit cursuri gratuite de yoga pentru trei milioane de funcționari guvernamentali și familiile lor.

Liniștirea minții

Dar toate aceste demersuri au stârnit controverse în rândul minorităților religioase din India care acuză guvernul că impune un program pro-hindus într-o țară laică. Grupuri musulmane au criticat faptul că anumite elemente din timpul practicii yoga se opun Islamului.

Potrivit specialiștilor, apariția yoga datează de 5000 ani, în special prin referiri care se fac în vede (scripturi) hinduse. Această disciplină combină poziții corporale cu tehnici de respirație, relaxare și meditație. Experții în yoga vorbesc despre o ''liniștire a minții'' prin intermediul căreia poate fi înțeleasă adevărata natură a existenței.