Ședință de urgență la Guvern. Se caută bani pentru promisiunile salariale făcute bugetarilor

Ședință de urgență la Guvern. Se caută bani pentru promisiunile salariale făcute bugetarilor Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

O ședință de urgență este programată pentru dimineața aceasta la Guvern, ca urmare a plângerii formulate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, referitoare la insuficiența fondurilor alocate pentru plățile salariale din ultima perioadă.

Executivul a făcut promisiuni de creșteri salariale pentru profesori, medici și personalul din sistemul judiciar, inclusiv pentru angajații Înaltei Curți, ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Curții Constituționale. Cu toate acestea, Marcel Boloș a avertizat că resursele financiare nu vor fi suficiente pentru a acoperi aceste majorări până la finalul anului.

Ședință la Guvern pe tema majorărilor salariale

Astfel, în cursul dimineții de luni sunt așteptați la Guvern miniștrii Finanțelor, Agriculturii și Muncii.

Această ședință de Guvern are loc și în contextul în care deficitul bugetar la trei luni a fost de 2,06% din PIB în primele trei luni din an, o cifră fără precedent în ultimii zece ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

În primul trimestru, cheltuielile de personal au înregistrat o creștere de 19,6% față de aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând o creștere de 6 miliarde de lei. În același timp, cheltuielile cu dobânzile au înregistrat o scădere de 22,3%, însumând 1,5 miliarde de lei. Subvențiile au consemnat și ele o reducere de 22,3%, adică 1,1 miliarde de lei.

Deficit bugetar.

Deficit bugetar. Sursa foto: Arhiva EVZ

Totodată, cheltuielile pentru proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile au crescut semnificativ, cu 639% (4 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 800 de milioane de euro). Aceste fonduri sunt considerate venituri la buget și trebuie incluse în cheltuieli.

De asemenea, cheltuielile provenite din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au înregistrat o creștere de 162%, ajungând la un total de 1,2 miliarde de lei.

Deficitul bugetar pune în pericol fondurile europene

Conform datelor Eurostat, în 2023, România a înregistrat cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană, cu situația similară întâlnită doar în Grecia.

Alături de România și Grecia, alte 11 state membre ale Uniunii au înregistrat un deficit de cont curent semnificativ.

Deficitul bugetar al României în anul 2019 a fost semnificativ mai mare decât se aștepta. Din 2020, țara a fost inclusă în procedura de deficit excesiv.