Secretul de la Mănăstirea Prislop despre Arsenie Boca. Ce prefera marele duhovnic

Secretul de la Mănăstirea Prislop despre Arsenie Boca. Ce prefera marele duhovnic Arsenie Boca. Sursa foto Arhiva EVZ

Arsenie Boca era cunoscut în rândul călugărilor şi al credincioşilor printr-un regim de viaţă strict. Acesta era convins că „oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu şi-au smerit sufletul numai cu „rugăciune şi post”.

Supa de cartofi cu pâine prăjită și usturoi este preparatul culinar preferat de duhovnicul român Arsenie Boca. Se pare că această ciorbă este pregătită des la Mănăstirea Prislop, în județul Hunedoara, fiind o adevărată delicatesă.

Supa de cartofi cu pâine prăjită și usturoi, preparatul culinar preferat de Arsenie Boca

Ciorba se face extrem de simplu și este delicioasă. Nu conține deloc carne, fostul stareț fiind cunoscut pentru faptul că prefera frecvent legume și ținea des post.

Unul dintre preparatele pe care le consuma în mod constant face parte din regimul alimentar pe care l-a ținut întreaga viață. Teologul român ducea o viață severă, dormea pe jos și stătea ore bune în genunchi pentru a se ruga.

Ne puteți urmări și pe Google News

O mulţime de învăţături despre post au fost lăsate românilor de Arsenie Boca:

„Postul e vechi şi începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpânire de sine. Postul şi rugăciunea sunt două mijloace prin care curăţim firea de patimi. Toţi oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu şi-au smerit sufletul cu rugăciune şi post. Şi Iisus a postit 40 de zile punând postul începătură a vestirii împărăţiei lui Dumnezeu, deşi Lui nu-I trebuia, fiind nepătimaş. Cu trupul însă nu putem trata decât prin post. El nu ştie şi nu recunoaşte convingeri. De aceea el trebuie uscat, încet şi cu socoteală, fiindcă în mocirla uscată porcii patimilor nu mai vin să se scalde. Ochii văd lucrurile, mintea vede gândurile. Postul curăţeşte ochiul, rugăciunea curăţeşte mintea", a fost una dintre acestea.

Pentru acest fel de mâncare tradițional este nevoie de 8 felii de pâine, 5 lingurițe de ulei de măsline, 3 cartofi albi de dimensiuni mari, 3 căței de usturoi, 2 cepe, 2 ramuri de rozmarin, 1 litru de supă de legume și sare.

duhovnic

Modul de preparare al mâncării de la mănăstire

Supa de cartofi cu usturoi se face simplu și rapid. Primul pas este spălarea legumelor, care se curăță apoi de coajă și se taie în cuburi potrivite. E foarte important să se pună la fiert cartofii preț de 10 minute.

De asemenea, gospodinele trebuie să știe că ceapa se taie cât mai mărunt. Se călește într-o oală în care s-a pus ulei la încins. În momentul în care s-a înmuiat îndeajuns se pune usturoiul zdrobit şi o ramură de rozmarin.

Cartofii se scurg foarte bine de apa în care au fiert şi se adaugă în cratiță, peste ceapă şi usturoi. Se toarnă supa de legume caldă și se lasă pe aragaz la foc mic pentru aproximativ 20 de minute. Între timp se încinge cuptorul.

Pâinea se taie și se unge cu ulei de măsline. Ulterior, se freacă cu usturoi şi rozmarin şi se pune la cuptor pentru 10 minute. În clipa în care toate ingredientele sunt fierte se pune supa într-un blender și se pasează până se formează o pastă omogenă. Se servește caldă cu pâine prăjită.

Arsenie Boca, care ducea o viaţă destul de severă, spunea într-o carte a sa, „Din învăţăturile Părintelui Arsenie Boca. Familia creştină”, ce crede despre consumul de carne şi grăsimi:

„Cine nu se leapădă de carne şi de grăsime repede va fi încolţit de mânie şi de desfrânare, celelalte două laturi ale lăcomiei stomacului. Şi să vedeţi cum: mâncarea de carne, şi mai ales mâncată cu împingerea necurată a poftei, ca sa se facă sânge are nevoie de fiere, care este o otravă – veninul nostru”, a scris marele duhovnic.