Secretele unui grătar de vară delicios și sănătos. Recomandările unui nutriționist celebru

Secretele unui grătar de vară delicios și sănătos. Recomandările unui nutriționist celebru Sursa: arhiva EVZ

Una dintre plăcerile verii este, pentru majoritatea dintre noi, ieșirea la un grătar la iarbă verde. Însă micii și cârnăciorii pot avea și alternative interesante și mai ales sănătoase.

Niciun grătar care se respectă nu duce lipsă de cârnăciori, mici sau ceafă de porc. Am fost avertizați însă că astfel de preparate, în principiu nesănătoase, devin și mai dăunătoare odată puse pe grătar, explică dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist în igiena alimentației și nutriție. Grăsimile arse care rezultă din expunerea la foc deschis sunt purtătoare de substanțe toxice, iritante, chiar cancerigene pentru organismul nostru.

Este vorba, în principal, despre hidrocarburile aromatice policiclice. Cel mai bine ar fi să încercăm să înlocuim complet produsele din carne la grătar cu legume sau brânză. Pentru că cei mai mulți nu sunt gata să facă integral acest schimb, îi sfătuim totuși să ajungă măcar la un compromis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, o ieșire la grătar se transformă dintr-un moment în care ne supunem tubul digestiv la un asalt într-unul în care oferim organismului tot ce îi trebuie. Legumele vin cu fibrele, mineralele și vitaminele pe care le conțin, brânza vine cu proteinele și calciul. Dacă vă faceți probleme că expunerea la căldură va distruge vitaminele din legume, țineți seama de faptul că o expunere scurtă nu este atât de nocivă. Chiar și vitamina C are capacitatea de a rezista în aceste condiții. Nu uitați legumele pe grătar mult timp, bucurați-vă de ele atunci când sunt încă într-o formă fragedă și crocantă. Vitaminele vor fi încă acolo. În supermarketuri se găsesc în prezent mai multe modele de grătare speciale pentru legume, de la grătare electrice la cele pe gaz sau pe cărbuni.

Frigărui savuroase din legume

Alături de o bucată mai mică de ceafă de porc, pe grătar se pot așeza o varietate de legume și chiar de brânzeturi. Tratate termic în această manieră deosebită, devin extrem de gustoase. În plus, rămân sănătoase și aduc contribuții la necesitățile nutriționale ale organismului. Desigur, fiecare are legumele preferate. Dar cel mai bine se comporta pe grătar ciupercile, care ne oferă așa-zisa carne vegetală.

Ardeii grași devin gustoși puși direct pe grătar, deși cea mai bună modalitate de a beneficia de legume rămâne realizarea de frigărui vegetale, în care să se alterneze o multitudine de produse: o felie de ardei, una de ceapă, o roșie mică, o felie de dovlecel sau vânătă, dar și boabe de porumb; iată o succesiune de culori și arome care nu va dezamăgi pe niciun fan al grătarului și mititeilor. Nu uitați să ungeți frigăruia cu puțin ulei. El favorizează absorbția unor substanțe antioxidante din legume, cum sunt licopenul sau carotenii.

Avantajele brânzei la grătar

Printre legume sau alături de ele își poate găsi locul și o felie de brânză. Sunt de preferat varietăți cu o consistență crescută, care nu se topesc cu repeziciune atunci când sunt expuse la foc.

În ultimii ani, brânza halloumi a îndeplinit cu succes aceste sarcini, dar se poate folosi și o brânză autohtonă de capră sau chiar o brânză de oaie de tip telemea, mai tare, mai compactă. Cu un punct de topire mai ridicat. În felul acesta, nu numai că diversificăm produsele pregătite pe grătar, bucurându-ne papilele gustative, ci oferim simultan organismului o mare varietate de nutrienți.

Fragede și crocante, nu arse

Legumele au gust delicios, se prepară rapid și merg într-o multitudine de combinații surprinzătoare: frigărui de roșii cherry, dovlecei cu sos de iaurt, mentă cu un strop de usturoi, vinete cu ulei de măsline și parmezan, ardei cu brânză Cheddar și irezistibilul porumb copt. O altă opțiune interesantă este sparanghelul, pe care îl poți pune la grătar după ce l-ai lăsat în marinadă preț de o oră. Dacă vrei un antreu special, stropește sparanghelul cu ulei de măsline după ce-l iei de pe grătar și servește-l cu felii de jambon.

De asemenea, vinetele preparate la grătar sunt un preparat delicios. Sunt consistente, au o textură cremoasă, iar combinația între gustul ușor afumat și onctuozitatea pulpei este irezistibilă. Servește-le ca garnitură pentru o carne slabă sau cu mujdei cu roșii coapte. Merg foarte bine și cu sos de iaurt cu mentă, cu parmezan sau brânză Cheddar, cu sos de roșii coapte și busuioc etc.

În plus, studiile arată că efectele nedorite ale consumului de carne și preparate din carne asupra tubului digestiv pot fi parțial neutralizate dacă mâncăm în paralel legume bogate în fibre. Astfel, împușcați doi iepuri dintr-o lovitură: nu renunțați la grătar și combateti cu succes efectele nu tocmai sănătoase ale consumului de carne în exces.