Evenimentul ZileiEVZ SpecialSECRETELE din viața lui Ducu Darie! De ce nu s-a făcut transplantul de ficat. Anchetă EvZ

SECRETELE din viața lui Ducu Darie! De ce nu s-a făcut transplantul de ficat. Anchetă EvZ

SECRETELE din viața lui Ducu Darie! De ce nu s-a făcut transplantul de ficat. Anchetă EvZ
Lipsa mamei și teatrul l-au dus pe drumul solitudinii pe Ducu Darie, deși actorii îi erau mereu aproape și dornici să-i asculte gândurile.

Alexandru a fost mai boem decât plin de viață ca tatăl său și s-a lăsat adesea în voia sorții, chiar și când a fost vorba de sănătatea lui. Ruperea de mamă, dar și de tată l-au schimbat total pe fiul lui Iurie Darie. Apariția Ancăi Pandrea în viața tatălui l-a ținut într-o zonă întunecată multă vreme, mai bine de douăzeci de ani. Vreme în care chiar și asocierea numelui său cu al tatălui devenise tot mai greu suportabilă.

Căsătoria l-a schimbat și pe el

Iurie Darie și Alexandru Darie s-au împăcat în anul 2007 și asta s-a datorat soției lui Ducu, Maria Mium, singura femeie faţă de care a avut sentimente suficient de puternice încât să îl determine să semneze în faţa ofiţerului stării civile. Maria a fost scenograf, creator de costume şi decoruri și s-au cunoscut atunci când erau amândoi studenţi.

Ea i-a dăruit un fiu, Serghei, care în prezent are 30 de ani și care, de asemenea, a urmat o cale artistică.

Despre copilul lui, Ducu vorbea cu mândrie: „A terminat Arte Plastice, e specializat pe grafică, desenează şi pictează foarte frumos. Iura a fost mândru de nepotul lui. Când Serghei avea 12 ani, sau chiar mai devreme, tata a plecat de la noi şi s-a mutat cu Anca. Ne mai vizitam, însă nu aşa de des. Între timp, s-a pierdut legătura. Apoi după ce s-a îmbolnăvit, fiul meu nu l-a mai vizitat pentru că a vrut să păstreze o altă amintire a bunicului său, cel pe care îl cunoscuse odinioară, nu pe patul de spital, chinuit. Serghei nu ar fi suportat aşa ceva, este un băiat destul de sensibil”, povestea Ducu Darie.

A avut alături echipa de aur a medicinei românești!

Regizorul a murit la Spitalul Fundeni din Capitală, după ce a suferit ani întregi de ciroză hepatică. Fiul lui Iurie Darie nu s-a aflat pe listele de transplant hepatic sau pe cele de transplant pulmonar.  „Diagnosticat în anul 2016, de conf. dr. Tudor Nicolae, cu ciroză hepatică în stadiu incipient, a continuat să lucreze și să trăiască în condiții de absolută normalitate și a reușit să finalizeze supraproducția Coriolanus.

Supravegheat de doamna doctor Dana Safta, cea pe care o numea îngerul lui păzitor, s-a aflat sub tratament în ultimii 2 ani, iar afecțiunea hepatică s-a menținut în parametrii inițiali, fără modificări evolutive, neprezentând vreo complicație, fără probleme portale, esofagiene și fără episoade hemoragice. Nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic și nu a fost vreodată pe nicio listă de transplant. În ultima perioadă a fost tratat de doamna doctor Mariana Mihăilă, unul dintre cei mai buni specialiști în boli de ficat de la Institutul Clinic Fundeni din București.

La începutul lunii septembrie a prezentat afecțiuni respiratorii care s-au complicat și au necesitat ventilare mecanică.

Ulterior au apărut și alte complicații, pe fondul unei depresii imunitare și a instalării sindromului de coagulare intra vasculară diseminată. S-a aflat sub îngrijirea secției de terapie intensivă condusă de doamna profesor doctor Dana Tomescu, unde s-a considerat norocos că a ajuns și unde a afirmat că nu credea să fie atât de bine. Și, într-adevăr, acolo doamna profesor, echipa de medici, asistente, infirmiere au făcut totul pentru el, la nivelul oricărui alt centru medical din lume, atât pentru menținerea vieții cât și în ultimele clipe, pentru liniștea și respectul acordat unui suflet care pleacă într-o altă Lume. Le suntem profund recunoscători tuturor pentru că i-au confirmat credința că totul în viață este despre Oameni și Umanitatea lor!”, au scris reprezentanții teatrului Bulandra și apropiații lui.

„Ultima piesă pe care o moștenise fără să vrea, dar pe care a înțeles-o atât de bine, era despre moarte, despre lumină și despre conștiința pură”, au mai scris aceștia în tristul mesaj.

Doctorii care au luptat pentru viața lui Ducu Darie sunt recunoscuți la nivel mondial pentru meritele lor în medicină, iar trecerea regizorului în neființă a adus un val de tristețe în Fundeni. „Am văzut cum o mare stea, un geniu al zilelor noastre, s-a stins sub ochii noștri. Suferința apare după pierderea fiecărui pacient, mai ales dacă îl vedem des, construim o relație… Regretele noastre sunt imense!”, a spus un cadru medical din Fundeni.

Secretele lui Ducu…

„Ultima dată l-am văzut la o repetiție generală la Coriolan, era în sală, ne-a spus că dacă e ceva ce nu-i place va opri repetiția; ne-a mai spus că e un spectacol greu, că s-a muncit și s-a bibilit mult la el, dar speră să fie ce și-a dorit. Era slăbit, dar era acolo, în gradene, prezent, cu grijă și așteptarea și emoția în ochi și în trup. Ne-am mai întîlnit prin emisiuni, da, pe vremea cînd Loredana făcea o emisiune pe Acasă TV (Doamne, cît timp a trecut!) am fost invitați impreună, pentru mine e fost absolut onorant să fiu cu Ducu Darie în aceeași ediție. A plecat și el din lumea asta, azi, și, că de obicei, parcă te ia prin surprindere că și oamenii la care te-ai uitat că la zei pleacă că niște muritori. La premieră filmului «Poveste de dragoste» cu Cristina Jacob regizor, am stat alături, în sală, și aproape că nu indrăzneam să mă uit la el, atât de bine era ce făcea în film. Râdea de personajul lui… Rămas bun, Ducu Darie!“, a transmis actrița Nuami Dinescu.

Fakenews în urma pierderii unui mare om

Lucian Mandrută, la rândul său, scrie pe o rețea de socializare un mesaj care a forțat apropiații regizorului, dar și spitalul unde a fost tratat, să vină cu o dezmințire: „Cea mai impresionantă moștenire pe care ne-o lasă Ducu e chiar moartea lui. A murit de ciroză. Avea nevoie de un ficat nou. Era pe lista de transplant. Era un mare regizor, șef la Bulandra… vă imaginați că știa tot Bucureștiul, da?  Ei bine, Ducu nu s-a băgat în față. Nu s-a băgat în față la coadă pentru viață. A murit cu ficatul lui, cuminte, la coadă la care stăteau atâția și atâția necunoscuți, necelebri, poate și netalentați”. În urma acestui mesaj, Agenția Națională de Transplant a fost nevoită să emită un comunicat de presă în care a explicat că Darie nu s-a aflat pe lista de transplant de ficat sau de plămâni.

Valoarea lui Darie, recunoscută și de străini

Alexandru Darie a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1983.  În România, de-a lungul timpului a colaborat cu Teatrul de Stat din Oradea, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie și Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București. În 2002 a devenit directorul Teatrului Bulandra, iar în perioada 2006-2011 a fost președinte al Uniunii Teatrelor din Europa. Fostul regizor și actor a montat spectacole precum „Visul unei nopți de vară”, „Poveste de iarnă”, „Trei surori” și „Visul unei nopți de vară”. De asemenea, a regizat spectacole și în SUA, Japonia, respectiv în state de pe continentul european. De-a lungul carierei a primit numeroase distincții, precum: titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordat de Ministerul Culturii din Franţa, Ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer.

Chiar îmi întrebam părinții cum fac să joace mereu același spectacol. Eu voiam să fac un lucru, să-l duc la bun sfârșit și apoi să mă apuc de altceva. Am fost toată viața alergic la tot ce înseamnă rutina sau repetiția aceluiași lucru. Sunt oameni cărora le place programul fix. Eu cred că aș înnebuni”,  afirma Ducu Darie

Iurie Darie vorbea la superlativ depre unicul său fiu:

„Pe scurt, aș spune că sunt foarte mândru de el. Artistul din el s-a trezit de mic. A moștenit-o și pe mama lui, pe prima mea soție, Consuela Roșu, artistă și ea, elevă a Snejinei și a lui Edmond Deda. O ființă extraordinară, care și-a divinizat copilul”, spunea Iurie Darie despre fiul său

Rămas bun! 

Alexandru Darie va fi depus vineri, 20 septembrie, ora 20.00, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei, unde va rămâne până duminică, 22 septembrie, la ora 12.00. În acest interval vor avea loc, zilnic, slujbe religioase. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 22 septembrie, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu.


Accesează: