Secretele Bibliotecii secrete de la Vatican. Ce se ascunde în arhivele care au încins imaginația curioșilor din lumea întreagă

Secretele Bibliotecii secrete de la Vatican. Ce se ascunde în arhivele care au încins imaginația curioșilor din lumea întreagă Vatican: Interzis în Masonerie pentru catolici! / Sursa foto: Dreamstime

Biblioteca secretă a Vaticanului și documentele pe care le-ar ascunde, accesibile doar unui grup restrâns de inițiați, a încins imaginația multor adepți ai teoriilor conspiraționiste. Despre misterele conținute în arhivele papale s-au scris cărți, s-au făcut filme și se scriu numeroase articole de presă. Se vorbește că aici ar fi ascunse informații care ar schimba cursul omenirii, dovezi despre existența extratereștrilor, scrieri de magie atribuite Diavolului etc.

Scrierile din Biblioteca secretă a Vaticanului sunt atât de secrete, încât internetul este plin de referiri și descrieri ale acestora. Toată lumea precizează că sunt accesibile doar unui număr restrâns de inițiați, însă nu există autor sau adept al teoriior conspiraționiste care se respectă și care să nu știe în detaliu conținutul a cel puțin unui manuscris secret. La care ne asigură, bineînțeles, că nu a avut acces.

Trebuie spus că începând cu anul 2019, Papa Francisc a decis să schimbe numele Arhivei secrete a Vaticanului, la baza căreia stă așa-numita Bibliotecă secretă, în Arhiva Apostolică a Vaticanului. Papa și-a justificat decizia printr-o scrisoare care a fost publicată pe site-ul instituției. În documentul transmis de Papa Francisc se explică de unde a venit numele de Biblioteca secretă și, ulterior de Arhiva secretă.

„Arhiva Pontificală, care a luat naștere din nucleul documentar al Camerei Apostolice și al Bibliotecii Apostolice propriu-zise (așa-numita Bibliotecă secretă) între primul și al doilea deceniu al secolului al XVII-lea, a început să fie numită Arhiva Secretă (Archivum Secretum Vaticanum) abia pe la mijlocul aceluiași secol. A fost găzduită în încăperi adecvate din Palatul Apostolic, a crescut în timp într-o măsură remarcabilă și a fost deschisă imediat la cererile de documente care ajungeau la Pontiful Roman, la cardinalul Camerlengo și apoi la cardinalul Arhivar și Bibliotecar din întreaga Europă și din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși este adevărat că deschiderea oficială a Arhivei pentru cercetătorii din toate țările a avut loc abia în 1881, este la fel de adevărat că între secolele al XVII-lea și al XIX-lea multe lucrări științifice au putut fi publicate cu ajutorul unor copii fidele sau autentice de documente pe care istoricii le-au obținut de la custozii și prefecții Arhivei Secrete a Vaticanului. Atât de mult încât celebrul filozof și matematician german Gottfried Wilhelm von Leibniz, care s-a inspirat și el din ea, scria în 1702 că aceasta ar putea fi considerată, într-un anumit fel, Arhiva Centrală a Europei (quod quodam modo totius Europae commune Archivum censeri debet)”, se arată în scrisoarea publicată pe site-ul de internet Arhchivio Apostolico Vaticano.

Papa Francisc pe lacul Sfânta Ana: „Revoluția lui Hristos este iubirea între cei diferiți”

Suresa foto: flickr.com

Secretele Bibliotecii Vaticanului

De-a lungul vremii, poate și datorită denumirii, Biblioteca secretă, care a aprins imaginația multora, ducându-i cu gândul la tot felul de secrete, s-a spus că în arhivele Vaticanului ar fi ascunse tot felul de scrieri destinate doar unor inițiați. Deși sunt cunoscute doar de puține persoane, așa cum dau asigurări adepții scenariilor conspiraționiste, internetul este plin de descrieri ale documentelor care, chipurile, ar fi adăpostite aici.

Unii au realizat chiar și clasamente ale celor mai mari secrete ascunse în pivnițele Palatului Pontifical.

Astfel, una dintre lucrările despre care se spune că ar fi ținută sub cheie, în Arhivele papale ar data din anul 1677 și se intitulează Cartea Muta. Documentul, spun cei care ne asigură că ar exista, ar explica procesul prin care se poate obține aur dintr-un metal impur. Cei care fac referire la ea spun că este un document controversat, păstrat departe de ochii cercetătorilor, dat fiind că este secretă și interzisă. Și n-ar fi singura de acest fel.

Conspiraționiștii fac vorbire și despre un alt document, Grand Grimoire o carte ce ar fi fost descoperită lângă mormântutul regelui evreu Solomon undeva pe la 1750. Despre aceasta se spune că ar conține formule de invocare a Diavolului și ar fi indestructibilă.

O astfel de carte există, într-adevăr, iar copii ale sale se găsesc și în librării, fiind tipărite în mai multe ediții. În fapt cercetărorii au stabilit că ar fi vorba despre un manuscris datat din 1522, care ar fi fost copiat după o altă carte din 1200, atribuită unui anume Honorius din Teba. Despre acesta se spune că ar fi Papa Honorius III (1148-1227).

Informații despre viața lui Iisus Hristos

Susținătorii teoriilor privind documentele secrete din arhivele Vaticanului spun că aici ar fi adăpostite mai multe variante ale Evangheliilor – cunoscute și ca apocrife. În unele dintre aceste versiuni, se spune că Iisus Hristos nu ar fi cu adevărat „Fiul lui Dumnezeu”, iar dezvăluirea unei astfel de informații ar duce la subminarea întregii religii crestine.

În fapt, Evangheliile apocrife circulă de multă vreme și nu reprezintă nici un secret pentru cercetătorii Bibliei. Fiecare dintre acestea prezintă o variantă sau alta despre istoria lui Iisus Hristos.

De altfel, cele patru Evanghelii canonice au fost scrise mult după evenimentele pe care le relatează despre viața lui Iisus Cristos, de autori anonimi.

La fel sunt cunoscute, cercetătorilor, și relatările apocrife despre căsătoria lui Iisus Hristos cu Maria Magdalena, despre care se spune că ar exista dovezi secrete în arhivele Vaticanului. Astfel de relatări au au fost sursă de inspirație pentru mai multe cărți de ficțiune, între care și „Codul lui da Vinci”, de Dan Brown.

Tot în Arhiva secretă a Vaticanului s-ar afla și cărți secrete care ar prezenta informațiile despre sfârșitul lumii susțin conspiraționiștii. Acestea nu ar fi date publicității pentru a nu provoca haos în lume. Pe de altă parte, trebuie să spunem că în istoria omenirii au apărut de-a lungul timpului, numeroase teorii cu privire la data în care se va sfârși lumea. Ultimul an propus de susținătorii acestor tipuri de scenarii a fost anul 2000.

Sursa foto: Vatican

Secretele lumii moderne ascunse în arhivele Palatului Papal

Alte informații pe care mai marii Vaticanului nu ar dori să fie făcute publice ar fi legate de relațiile speciale cu sovieticii, cu naziștii sau cu CIA.

De asemenea, în Bibiloteca secretă și-ar fi găsit locul o serie de scrieri eretice adunate de-a lungul timpului. Biserica Catolică a întocmit o listă cu lucrările puse la index. O astfel de teorie pornește de la o listă reală, întocmită de Biserica Catolică, care conține câteva mii de titluri și autori interziși. Lista se numește Indicele cărţilor interzise (Index Librorum Prohibitorum). Că în biblioteca papilor s-ar găsi tratate de vrăjitorie, demonologie, ocultism etc. nu reprezintă nici un mare mister. Astfel de lucrări se găsesc în multe arhive și bibioteci ale colecționarilor. Este posibil ca, la un moment dat, anumite astfel de lucrări să fi fost considerate periculoase și de aceea să fi fost puse la păstrare.

Tot în Arhiva secretă de la Vatican spun conspiraționiștii, s-ar găsi informații despre anumite profeții făcute de-a lungul timpului. Între acestea s-ar afla și unele mesaje de la Fatima (1917). Pe lângă cele devenite publice, se spune că ar mai exista și altele care sunt ținute secret la Vatican.

Alte tipuri de documente, despre care se spune că s-ar găsi în arhivele secrete prezintă acțiunile de implicare a unor guverne sau ale unor organizații misterioase în istoria lumii. Susținătorii acestor teorii, spun că Vaticanul deține informații despre adevărații conducători ai lumii, situați peste organizațiile statale care conduc lumea.

La Vatican s-ar mai afla dovezi cu privire la existența unor artefecte religioase precum Chivotul Legii, crucea pe care a fost ridicat Iisus etc. Tot aici ar fi ascunse documente care identifică Vaticanul ca fiind „Scaunul Satanei”, conform teoriilor promovate de protestanți. Materiale care ar confirma existența civilizațiilor extraterestre, ar exista în aceste arhive. Biserica Catolică ia în considerare existența unor civilizații extraterestre, astfel că se pune întrebarea de ce ar ascunde astfel de informații dacă le-ar deține.

Sursa foto. Vatican

Despre Biblioteca de la Vatican

Dincolo de teoriile care încing imaginația unora sau altora, cert este că Arhiva Apostolică a Vaticanului este deschisă orcui dorește să consulte documentele depozitate aici. Este suficient ca solicitantul să completeze un formular online și să îndeplinească o serie de cerințe. Mai mult, el poate primi și copii după documentele solicitate,

În concluzie, trebuie spus că așa zisa Bibliotecă secretă a Vaticanului nu este deloc secretă. Arhiva aparține Papei și doar acesta poate decide accesul la anumite documente. La fel ca în orice altă arhivă, pot fi accesate fără nici o problemă documente mai vechi de 75 de ani, între care și lucrările de demonologie, de ocultism sau despre căsătoria lui Iisus Hristos cu Maria Magdalena.

Conform informațiilor oficiale, în arhivele Vaticanului sunt documente depozitate pe rafturi care măsoară 85 de kilometri. Sunt 600 de fonduri de arhivă care cuprind documente și manuscrise din Secolul VIII – până în Secolul XXI. Cuprinsul lor poate fi consultat tot pe site-ul Bibliotecii.

Trebuie doar ca cercetătorii interesați sau simplii curioși să le solicite și să aibă timpul necesar să le studieze. Și asta fără să plătească nimic.