Secrete pentru a avea un somn odihnitor, fără întreruperi. Ce alimente trebuie să mâncăm înainte de culcare

Secrete pentru a avea un somn odihnitor, fără întreruperi. Ce alimente trebuie să mâncăm înainte de culcare Sursa foto: Arhiva EVZ

Există studii importante care vorbesc despre alimentele care ne ajută să dormim mai bine, fără întreruperi. Ce e important să primească organismul.

Un studiu a arătat cât de benefic este consumul unei mese bogate în carbohidrați cu un indice glicemic (IG) ridicat, înainte de culcare. Poate crește nivelul de triptofan, care ridică nivelul melatoninei și serotoninei. Acești hormoni ajută la promovarea debutului somnului.

Care alimente pot să ducă la o creștere rapidă a nivelului de zahăr, efectele răsfrângându-se asupra somnului

Cu toate acestea, alte studii au găsit rezultate mixte în ceea ce privește efectele meselor cu IG ridicat asupra somnului. Unele studii arată că o masă cu IG ridicat poate să nu aibă niciun efect, în timp ce altele raportează tulburări de somn, conform healthline.com.

Alimentele cu IG ridicat pot duce la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge atunci când sunt consumate. Carbohidrații de calitate inferioară, cu IG ridicat, care cuprind zaharuri simple, cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr și dulciurile, sunt asociate cu un somn mai slab.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, persoanele care au o calitate mai slabă a somnului sunt predispuse să mănânce mai mulți carbohidrați cu un indice glicemic ridicat, astfel încât încă nu este clar dacă dieta afectează somnul sau dacă somnul afectează dieta.

În cadrul unui studiu, 3.129 de femei active, care au fiecare job, cu vârste cuprinse între 34 și 65 de ani, și-au înregistrat dieta și calitatea somnului. Cele care aveau un consum mai mare de carbohidrați de calitate scăzută, săreau peste micul dejun, mâncau la ore neregulate, consumau băuturi energizante și mâncau mai puțin pește și legume au raportat o calitate mai slabă a somnului.

Cum a scăzut incidența insomniei la femei

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări care să studieze modul în care carbohidrații afectează somnul. Merele, însă, sunt o sursă excelentă de fibre. Asta îi face să fie un carbohidrat cu IG scăzut, ceea ce înseamnă că provoacă o creștere minimă a nivelului de zahăr din sânge. Un studiu a arătat că, atunci când femeile aflate la postmenopauză au trecut de la consumul de alimente cu IG ridicat la alimente cu IG scăzut, incidența insomniei a scăzut.

Prin urmare, merele vă pot ajuta să dormiți - sau, cel puțin, nu ar trebui să provoace sau să agraveze problemele de somn.