Un puci de acum un secol: „Puciul Berăriei” condus de Adolf Hitler

Un puci de acum un secol: „Puciul Berăriei” condus de Adolf HitlerGeneralii din afara Germaniei. sursa: arhivă EVZ

Un puci de acum un secol: „Puciul Berăriei”, condus de Adolf Hitler. Cum a vrut Hitler să preia puterea acum un secol?

Un puci de acum un secol: „Puciul Berăriei”, condus de Adolf Hitler. Cum a vrut Hitler să preia puterea acum un secol?

Germania fusese nevoită să capituleze în 1918 la Compiegne fără să fi fost ocupat nici măcar un metru pătrat din teritoriul său. Totuşi, e a fost condamnată la o pace ruşinoaă, la Versailles, fapt ce făcea ca noul organism, politic, Republica de la Weimar să fie impopular. Cum impopulare erau şi încercările comuniştilor, precum Roza Luxembrug şi Karl Liebneckt de a prelua puterea, prin lovitură de stat, în 1919, în fruntea grupului Spartakus.

Adolf Hitler și teoria „cuțitului înfipt în spate”

Astfel, Adolf Hitler a acreditat, mai târziu, ideea „înjunghierii pe la spate” a poporului german (Dolchstoßlegende) şi pe cea a crimei împotriva Germaniei, autorii fiind consideraţi criminalii din noiembrie (Novemberverbrecher).

În acelaşi an, în calitate de agent al departamentului politic al armatei bavareze, a intrat în legătură cu Partidul Muncitoresc German (Deutsche Arbeiterpartei,, abreviat DAP), care era, în ciuda numelui, de extremă dreaptă, ultranaționalist, antisemit și anticapitalist, orientare în ascensiune în Germania. Devenit membru al comitetului executiv, datorită energiei și talentului oratoric, Adolf Hitler şi fondatorul partidului, Anton Drexler, au construit  programul politic în februarie 1922 şi au redenumit partidul ca  Partidul Național-Socialist al Muncitorilor Germani-NSDAP.

sursă: arhivă

Destul de rapid, în mintea lui Hitler a intrat ideea unei lovituri de stat. Între 8-9 noiembrie 1923 Adolf Hitler a încercat, sprijinit de un grup de susținători, să ajungă în fruntea Germaniei să declanşeze "Puciul de la berărie", numit astfel, pentru că locul unde complotiştii au ales să se întâlnească era berăria Bürgerbräukeller din München.

Adolf Hitler și  efectele acțiunii din 1923

Se impune să precizăm că iniţiativa viitorului aliat, Benito Mussolini, „Marșul asupra Romei”, reușită în Italia în octombrie 1922 a avut rolul de model de acţiune.

Totuşi, puciul a eşuat, Hitler fiind arestat împreună cu alți complici la 11 noiembrie 1923. Hitler a fost judecat pentru trădare și condamnat la cinci ani de închisoare.  A executat însă numai nouă luni în închisoarea din Landsberg am Lech, Bavaria, timp în care a redactat cunoscuta sa carte „Mein Kampf”, în care şi-a expus ideologia şi programul său politic, bazat pe conceptele de rasă ariană, puritatea rasei.

În concepţia lui Hitler, omenirea ar fi fost alcătuită în baza unei ierarhii valorice a raselor, iar viața reprezenta numai „supraviețuirea adaptabililor”. Poporul german era considerat superior, parte din „rasa ariană” și, de aceea, i-ar fi revenit sarcina de a menține puritatea rasei și de a subordona rasele inferioare: evreii, țiganii, slavii și rasele de culoare. Hitler considera comunitatea evreiască drept un cancer care distrugea trupul Germaniei.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News