Secetă severă în mai multe zone ale țării. Culturile agricole ar putea fi compromise

Secetă severă în mai multe zone ale țării. Culturile agricole ar putea fi compromise Sursa: Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie anunță că unele zone ale țării vor fi afectate de o secetă severă. Iarna aceasta va fi una săracă în precipitații. Din cauza schimbărilor climatice, în curând, vom vedea zăpadă doar în poze.

În anumite zone ale țării, deficitul de apă din sol este extrem de mare, fapt care ar putea compromite culturile agricole. „Trebuie să pornim de la analiza stadiului actual în ceea ce priveşte rezerva de apă din sol. Avem o secetă pedologică extremă, puternică şi moderată în partea de sud-est a ţării, mai exact în Dobrogea, în Bărăgan și în sudul Moldovei. Acolo cantităţile de precipitaţii de la începutul noului an agricol curent (1 septembrie 2022) şi până în prezent, au fost unele sub mediile climatologice lunare.

De asemenea, vorbim de o aprovizionare satisfăcătoare pe profilul 0 - 100 centimetri în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, în centrul Transilvaniei şi în cea mai mare parte a Moldovei.

Până la 31 martie, dată care coincide cu încheierea stagiului de acumulare a apei în sol, fiecare picătură de apă, indiferent că va fi lichidă sau solidă din stratul protector de zăpadă, va conta foarte mult în ceea ce priveşte evoluţia culturilor în primăvară”, a afirmat Elena Mateescu, directul ANM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Puține precipitații

Lunile de iarnă nu sunt foarte bogate în precipitaţii.„Trebuie să luăm în considerare că lunile de iarnă nu sunt foarte bogate în precipitaţii. Ianuarie are o cantitate medie multianuală de 33,7 litri pe metru pătrat, februarie este cea mai săracă lună a anului şi a iernii în precipitaţii, cu o medie de 31,6 litri pe metru pătrat. Am intrat însă în iarnă cu un deficit de apă în sol“, a mai spus Elena Mateescu.

Lipsa precipitațiilor, dar și temperaturile extrem de ridicate ar putea comprimite unele culturi. „Şi anul acesta o să fie destul de complicat, îngrijorător spun eu, pentru că la ora actuală temperaturile ridicate n-au făcut decât ca plantele să pornească în vegetaţie, să consume zaharurile pe care le conţin şi în momentul în care apare un mic ger se pot compromite culturile. Nu ştim ce va urma în perioada următoare, ce va fi în februarie, în martie, aprilie. Ceea ce se simte şi este clar este lipsa apei”, a explicat Daniel Butănoiu, preșdintele Asociației Fermierilor din Românua.

Zăpadă doar în poze

Schimbările climatice au dat peste cap vremea din toată lumea, iar în curând vom vedea zăpadă doar în poze. „Dacă emisiile vor continua să crească şi concentraţiile de gaze cu efect de seră vor fi din ce în ce mai mari, atunci, din păcate, şi la nivelul României acest semnal al dispariţiei pe arii mari a zăpezii va continua. Vor fi probleme legate de gestionarea resursei de apă“, a declarat climatologul, Roxana Bojariu, potrivit news.ro.