Evenimentul Zilei > Politica > Se va pune în sfârșt lacătul pe Institutul Revoluției? Senatul a votat desființarea
Se va pune în sfârșt lacătul pe Institutul Revoluției? Senatul a votat desființarea

Se va pune în sfârșt lacătul pe Institutul Revoluției? Senatul a votat desființarea

Comisia juridică a Senatului a admis proiectul care vizează desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române. Senatul este for decizional. Controversata instituție condusă de Ion Iliescu a supraviețuit mai multor tentative care au vizat închiderea sa.

Se va pune lacătul pe Institutul Revoluției? Comisia juridică a Senatului a adoptat, miercuri, un raport de admitere pe proiectul iniţiat de către Guvern care vizează desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române. Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind for decizional. Preşedintele institutului este fostul preşedinte Ion Iliescu, director general – Gelu Voican Voiculescu, iar secretar general – Emilian Cutean. În loc să facă lumină în Dosarul Revoluției, controversata instituție bugetofagă este acuzată aproape unanim că îl face mai obscur.

În prezent, Iliescu și Voiculescu sunt puşi sub acuzare de către Parchetul General pentru crime împotriva umanităţii. Dosarul Revoluţiei a fost încheiat oficial şi se judecă în prezent, relatează Pro TV.

Alina Gorghiu: A primit bani de la stat pentru a ține umbră deasă pe evenimentele din 1989

Senatoarea PNL Alina Gorghiu afirmă că Institutului Revoluţiei Române a primit de ani buni mulţi bani de la bugetul de stat pentru ca şefi instituţiei „să ţină umbră deasă pe evenimentele din 1989” şi a îndemnat colegii să voteze la plen propunerea legislativă, forul legislativ fiind decizional.

”Din Parlament. Aştept de mult timp legea asta! Vine târziu, dar e o gură de aer proaspăt. Senatorii jurişti ai majorităţii au votat pentru desfiinţarea celui mai faimos institut pentru inutilitatea sa, condus de doi indivizi judecaţi pentru crime împotriva umanităţii în Dosarul Revoluţiei: Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. Au primit ani întregi bani mulţi de la bugetul de stat ca şefi ai Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Ca să ţină umbră deasă pe evenimentele din 1989.

În sedinţa Comisiei juridice, PSD-iştii au reacţionat în bătaie de joc la adresa românilor, care aşteaptă de mai bine de 30 de ani să afle adevărul despre cele întâmplate în 1989. Hai la plen, că suntem cameră decizională!”, a scris Alina Gorghiu miercuri pe contul de Facebook.

Președintele Iohannis: Nu și-a dovedit utilitatea

În 9 octombrie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Legea pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Şeful statului a argumentat că acest institut nu a reuşit defel să-şi dovedească utilitatea și a risipit resursele publice. Mai mult, „a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE