Se va întâmpla în următoarele 48 de ore: tulpina Omicron va deveni dominantă. Avertismentul Ministerului Sănătății

Se va întâmpla în următoarele 48 de ore: tulpina Omicron va deveni dominantă. Avertismentul Ministerului Sănătății Sursă: arhiva EVZ

Tulpina Omicron va deveni variantă dominantă. Și e doar o chestiune de ore până se va întâmpla. Nu este o posibilitate, ci o certitudine. Iată care sunt ultimele noutăți în legătură cu mutația care a pus pe jar întreaga lume, existând suspiciuni că ar fi mult mai agresivă decât varianta Delta, transmisibilitatea sa fiind mai mare.

Tulpina Omicron va deveni variantă dominantă în Londra în următoarele 48 de ore, a anunțat ministrul Sănătății din Marea Britanie, într-o ședință la care au participat parlamentarii britanici.

Tulpina Omicron devine dominantă în Londra

„În timp ce Omicron este responsabilă pentru peste 20% din cazurile (n.r. de infectare) din Anglia, am văzut deja că a crescut la peste 44% în Londra și ne așteptăm ca aceasta să devină varianta dominantă COVID-19 în capitală în următoarele 48 de ore”, a declarat secretarul pentru sănătate Sajid Javid din Ministerul Sănătății.

„Există acum 4.713 cazuri confirmate de Omicron în Marea Britanie, iar Agenția britanică de securitate sanitară estimează că rata actuală, numărul actual de infecții zilnice este de aproximativ 200.000”, a mai precizat Javid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă primul deces cauzat de Omicron raportat în prima parte a zilei de marți, ministrul Sănătății a mai spus că 10 persoane au fost internate în spital cu noua variantă. „Este vital să ne amintim că spitalizările și decesele întârzie infecțiile cu aproximativ două săptămâni, așa că ne putem aștepta ca aceste cifre să crească dramatic în zilele și săptămânile care urmează”, a spus oficialul britanic.

Riscul reprezentat de Omicron rămâne sub semnul întrebării

Riscul general reprezentat de varianta Omicron rămâne ridicat, iar în prezent sunt necesare mai multe informații despre noua mutație, a transmis Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-o informare tehnică publicată vineri.

„Riscul general legat de noua variantă de interes Omicron rămâne foarte ridicat din mai multe motive”, se arată în memoriul tehnic. Dovezile preliminare sugerează „o potențială scăpare imunitară umorală împotriva infecției și rate de transmitere ridicate, ceea ce ar putea conduce la noi valuri de pandemie cu consecințe grave”, spune OMS.

Evaluarea riscurilor generate de infectarea cu Omicron va fi actualizată pe măsură ce vor fi disponibile mai multe informații, au mai spus reprezentanții OMS.

Amenințarea globală a Omicron depinde de trei factori cheie, anume: transmisibilitatea variantei, protecția oferită de vaccinuri și infecția prealabilă împotriva infecției, transmiterii, bolilor clinice și deceselor și virulența mutației față de alte variante.

Simptomele manifestate după infectare, mai puțin severe

OMS spune că Omicron pare să aibă un avantaj de creștere față de Delta, adăugând că se răspândește mai repede decât cea din urmă în Africa de Sud, unde a existat o circulație scăzută a acesteia. Dar, de asemenea, pare să se răspândească mai repede în țările cu o incidență ridicată a Delta, pe baza dovezilor limitate actuale, precizează organizațiile.

„Având în vedere datele disponibile în prezent, este probabil ca Omicron să depășească varianta Delta acolo unde are loc transmiterea comunitară”, spune OMS.

Există date limitate privind gravitatea clinică și eficacitatea sau eficiența vaccinului împotriva Omicron, precizează OMS.

În ceea ce privește severitatea simptomelor clinice, OMS spune că, în timp ce constatările preliminare sugerează că ar putea fi mai puțin severă decât Delta, iar cazurile raportate până acum care au fost ușoare sau asimptomatice, dar „rămâne neclar în ce măsură Omicron poate fi mai puțin virulentă”.