Evenimentul Zilei > Social > Se schimbă harta României. Teritorii noi pentru români. Prima problemă majoră ridicată de autorități
Se schimbă harta României. Teritorii noi pentru români. Prima problemă majoră ridicată de autorități

Se schimbă harta României. Teritorii noi pentru români. Prima problemă majoră ridicată de autorități

România are la dispoziție noi teritorii, ca urmare a lărgirii plajelor pe litoral. Cu toate acestea, suprafețele în cauză nu sunt cadastrate și nu sunt prevăzute în niciun act. Prin urmare, teritoriile nu pot fi nici concesionate. În continuare, se ridică următoarea problemă - cine va face curățenie pe plaje?

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a anunțat că suprafețele puse la dispoziția României pe litoral vor fi, practic, plaje „la liber”, ca în urmă cu treizeci de ani. Teritoriile nu sunt cadastrate, iar România nu are drepturi asupra acestora. Situația este una foarte complexă și implică acțiunea mai multor instituții ale statului.

50 de hectare noi pe litoralul românesc

În urma proiectelor de lărgire a litoralului, stațiunea Mamaia va deține, începând cu sezonul estival din anul curent, suprafețe de plajă de peste 50 de hectare. Se ridică problema curățeniei, dar și a drepturilor legale asupra acestui teritoriu – fiindcă statul român nu se află în posesia suprafețelor.

Potrivit proiectului „Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)”, implementat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, 11 sectoare vor fi vizate de lucrări de reducere a eroziunii costiere, anume: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Trebuie menționat că proiectul în cauză este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și are o valoare de 3,8 miliarde de lei.

Suprafețele nu se află în proprietatea României

Potrivit șefului Gărzii de Mediu, teritoriile pe care s-a lărgit litoralul românesc nu se află în posesia statului român.

„Dacă te duci la OCPI (oficiul de cadastru), nu le regăsești acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat și este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfășoară aceste acțiuni ale statului, relația noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje. E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poți să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Și lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu niște studii”, a explicat Octavian Berceanu.

Plaje „la liber”. HoReCa nu are drepturi legale asupra teritoriilor

Industria HoReCa și-a exprimat dorința de a concesiona suprafețele în cauză, însă, legal, statul român nu are drepturi asupra acestora. Prin urmare, plajele vor fi „la liber”, așa cum era situația și în urmă cu treizeci de ani, a semnalat reprezentantul Gărzii de Mediu.

„Este o noutate pentru noi, dar trebuie să ne adaptăm repede și sunt mai multe instituții ale statului implicate aici. Vrem să vedem și evoluția. Spui: uite, avem 50 de metri de plajă, dar trebuie să vedem și eroziunea vântului și a apei, că s-ar putea ca noi să cadastrăm 50 de metri și în doi ani să fie doar 30 de metri”, a semnalat Octavian Berceanu.

În astfel de situații, concesionarul trebuie să se ocupe și de asigurarea serviciilor de curățenie pe suprafețele de pe litoral, însă cum România nu are în proprietatea sa plajele în cauză, situația planează în aer. Nu se știe cine va face curățenie pe litoral, dar nici cine poate închiria proprietățile în cauză.

Plajele riscă să fie sufocate de gunoaie. Cine va închiria suprafețele?

„În primul rând, când vorbim de curățenie vorbim de UAT, de Primărie. Mai sunt și Apele Române, pentru că plajele acestea țin de Apele Române, până la urmă. Și atunci, fiecare primărie și Apele Române trebuie să găsească soluții comune, astfel încât aceste plaje să fie curățate. În momentul de față, cred că UAT-ul ar trebui să fie cel mai implicat. Taxele și impozitele, probabil în viitor, vor merge la UAT”, a explicat șeful Gărzii de Mediu.

„E greu să delegi un serviciu pe o suprafață care de facto nu există în acte – e o realitate. Mâine-poimâine vine Curtea de Conturi și te întreabă: cum ai făcut aceste plăți, ai făcut doar pentru suprafața aceasta mică, care a existat dintotdeauna, ai inclus-o și pe cealaltă, dar fără documente? E o noutate pentru noi, o premieră și trebuie să ne adaptăm”, a mai spus Octavian Berceanu.

„Dar nu putem să omitem acest serviciu de salubritate, adică să avem 30 de metri de plajă curată, 30 de metri cu alge, să nu intervină nimeni și să devină o sursă de poluare, emanând mirosuri specifice. Și atunci, trebuie să găsim la nivel de UAT resursa, astfel încât să facem igienizarea plajelor”, a conchis șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, la Digi24.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: