Se schimbă banii? Anunț venit de la cel mai înalt nivel. Intrăm într-o nouă eră
- Ionel Sclavone
- 1 februarie 2022, 20:24
Unul dintre cele mai mari state din lume pregătește lansarea unei monezi digitale care va utiliza blockhain. Mai mult, autoritățile guvernamentale pregătesc și măsuri de fiscalizare pentru veniturile obțiute din activele digitale.
India anunță o revoluție pe piața monetară, anunțând introducerea unei monede digitale. Ministrul indian de Finanţe, Nirmala Sitharaman, a declarat că banca centrală lucrează la acest proiect care va fi lansat în următorul an financiar, după cum transmite agenția de presă Reuters. Obiectivul asumat de guvernul de la New Dehli este de a dezvolta economia digitală, văzută ca o soluție pentru viitor.
„Introducerea unei monede digitale bancare centrale (CBDC) va sprijini economia digitală, va duce un sistem de management valutar mai eficient şi mai ieftin”, a declarat Nirmala Sitharaman.
Aceasta a făcut declarațiile cu prilejul prezentării bugetului național al Indiei pe anul în curs.
În acest context, Banca Centrală a Indiei şi-a exprimat „îndoieli serioase” cu privire la criptomonedele private care circulă pe piața liberă. Bancherii au atras atenția că folosirea pe scară largă a acestui tip de monedă digitală ar putea produce instabilitate financiară.
India vrea să taxeze veniturile din criptomonede
De asemenea, Guvernul indian și-a propus să taxeze cu 30% veniturile provenite din active digitale. Însă acest lucru se va face separat față de alte taxe aplicate asupra altor tipuri de venituri. De altfel, ministrul de Finanțe din India a atras atenția că pierderile rezultate din vânzarea activelor digitale nu pot fi compensate cu alte venituri.
O astfel de decizie, de impozitare a veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede este justificată prin existența unui număr mare de investitori în acest tip de active. Conform estimărilor, în India există în jur de 15 - 20 milioane de investitori crypto. Aceștia dețin, active digitale în valoare de aproximativ 400 miliarde rupii, adică 5,37 miliarde de dolari.
În aceste condiții, autorităţile de la New Delhi şi-au exprimat preocuparea pentru introducerea unor reglementări mai dure privind monedele digitale.
Mai multe state iau în calcul introducerea monedelor digitale
De altfel, cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează posibilitatea introducerii propriilor monede digitale. Acestea sunt văzute ca un instrument menit să ducă la simplificarea plăților interne și externe.
Aceste monede digitale emise de instituții bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar și offline. Acestea vor intra în concurență cu actualele metode de plată electronică, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele private.
CBDC vor reprezenta o garanție din partea băncii centrale și vor oferi siguranţă utlizatorilor deoarece nu vor fi afectate de situaţia financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăţi.