În caz contrar, reprezentanţii E.ON au ameninţat cu reducerea importurilor şi cu întreruperi în alimentarea consumatorilor casnici. E.ON împarte piaţa de distribuţie cu francezii de la Distrigaz Sud, care au cerut în martie o creştere cu 12%, iar analiştii consideră că atitudinea companiilor este un „abuz de poziţie dominantă pe piaţă“.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) crede că solicitarea E.ON ar trebui să intre în atenţia Consiliului Concurenţei. AOAR consideră că prin privatizarea companiilor de distribuţie a gazelor naturale nu s-a făcut decât înlocuirea monopolului de stat cu cel privat.

Pe de altă parte, Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, a spus că cererea E.ON nu va fi luată în calcul de guvern. Totuşi există temeri că executivul se opune acestor cereri doar pentru că anul 2008 este un an electoral, iar după alegeri vom asista la o explozie a preţurilor.
 
Analiştii contrazic pretenţiile

E.ON se plânge de creşterea preţului gazelor de import venite din Rusia şi estimează chiar un preţ de 500 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în viitorul apropiat. Codruţ Pascu, director al companiei de consultanţă Roland Berger România, crede că problema importurilor de gaze din Rusia nu mai este o chestiune diplomatică. El spune că problema ar trebui rezolvată de companiile implicate în tranzacţie: „Acum negocierile se poartă între E.ON, Gaz de France şi Gazprom“.

Privind posibilul abuz de poziţie dominantă, Gelu Goran, partener al casei de avocatură Biriş Goran, spune că ameninţările E.ON au argumente pur economice. El crede că în contractul de privatizare a fostelor companii de stat nu poate exista posibilitatea sistării furnizării de gaze naturale către populaţie. Goran mai spune că „pe o piaţă oligopolistă e legitim să urmezi liderul de preţ, iar problema unui cartel între cele două companii se pune doar dacă ar fi comunicat între ele privind stabilirea preţurilor“.