Evenimentul Zilei > International > Se intră și se iese doar pe bază de vaccin: Țara care impune restricții dure și pentru români
Se intră și se iese doar pe bază de vaccin: Țara care impune restricții dure și pentru români

Se intră și se iese doar pe bază de vaccin: Țara care impune restricții dure și pentru români

Situația epidemiologică din Noua Zeelandă indică noi cazuri de infectare COVID-19 în regiunile țării. Astfel, autoritățile au anunțat impunerea de noi restricții în teritoriu. Toți cetățenii non-zeelandezi care vor să intre în această țară trebuie să fie obligatoriu vaccinați, potrivit oficialului Christ Hipkins, ministrul „Luptei împotriva COVID-19”. 

Noua Zeelandă nu permite intrarea în teritoriu și/sau ieșirea de pe acesta dacă persoanele care călătoresc nu sunt vaccinate împotriva coronavirusului. Compania Air new Zealand a anunțat că se interzice accesul la zborurile internaționale tuturor călătorilor care nu sunt vaccinați. Măsura se aplică începând de la data de 1 februarie.

Restricții dure în Noua Zeelandă. Carantină de aproape 7 săptămâni

Noua Zeelandă a introdus măsuri dure, de-a lungul timpului, la granițele sale și a și închis țara pentru a ține sub control pandemia de coronavirus. De la debutul acesteia, în arhipelagul de 5 milioane de locuitori au fost înregistrate doar 27 de decese din cauza COVID-19.

Autoritățile au impus, recent, cinci zile de carantină la Hamilton și în orașul Raglan, pe insula de Nord, după ce două persoane au fost confirmate infectate. La 160 de kilometri de cel din urmă oraș, în Auckland, au mai fost identificate alte persoane infectate. Aici, o populație de 2 milioane de locuitori se află în carantină de aproape 7 săptămâni, în urma depistării un focar de infecție care a implicat 1.302 de oameni.

Protestele, „o adevărată palmă” pentru cei care au respectat restricțiile

La Auckland, aproximativ 200 de persoane au ieșit în stradă în acest weekend pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de autorități. Șefa Guvernului din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a spus că protestul a reprezentat „o adevărată palmă” pentru toți cetățenii care au respectat restricțiile. Trebuie menționat că în acest teritoriu sunt interzise, la acest moment, manifestațiile. „A fost ilegal și imoral”, a spus șefa Executivului din Noua Zeelandă.

Autoritățile aplică „strategia zero-covid”. Timp de șase luni de zile, până la apariția cazurilor în luna august, nu a fost raportat niciun cetățean infectat cu coronavirus, potrivit Agerpres.

Amintim că și românii au ieșit în stradă. Mii de oameni din toată țara au ieșit alături bucureșteni la protestele de sâmbătă din Capitală. Piața Universității și Piața Victoriei au fost luate cu asalt de cei care s-au săturat să le fie încălcate drepturile. „Libertate fără certificate”, a fost laitmotivul serii.