Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a pus recent în dezbatere publică un proiect de OUG, în care sunt prevăzute mai multe măsuri în acest sens.

Concret, un SMS va fi trimis către centrele de preluare a apelurilor de urgenţă 112. Mesajul va conține informații care să ajute la localizarea respectivului dispozitiv. Singura condiție este ca apelantul să aibă pe mobilul său un sistem de operare Android sau Apple, echipat cu funcţionalitatea AML/ELS.

Atunci când este iniţiat un apel de urgenţă, telefoanele mobile echipate cu funcţionalitatea AML/ELS trimit un mesaj de tip SMS către Centrele de preluare a apelurilor de urgenţă 112 ce conţin informaţii privind localizarea utilizatorului de telefonie mobilă, având o acurateţe de 5 – 50 metri”, se arată în proiectul de OUG pus recent în dezbatere publică de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI).

Costurile mesajelor vor fi suportate de operatorii de telefonie mobilă, ci nu de proprietarul telefonului. SMS-urile se vor trimite automat către numărul unic 114, persoana apelantă nefiind nevoită să facă niciun demers suplimentar.

În România mai există și numărul de urgență 113, pe lângă 112, care este menit să ajute persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire. Prin 113 acestea pot să trimită mesaje scrise serviciilor de urgență.