Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură. Legea pe care o așteptau toți românii

Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură. Legea pe care o așteptau toți româniiBalcoane solare, noul mecanism disponibil pentru consumatori. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare. Această măsura îi va ajuta pe români să facă față scumpirilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare. Propunerea legislativă pentru stimularea investiţiilor în eficienţă energetică prevede completarea articolului 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil, notează Agerpres.

Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuinţelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluţiilor complete, după caz, precum şi cele destinate clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale.

Ce se întâmplă cu „taxa pe soare”

Ordonanța de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind adoptată în ședința din 29 noiembrie. Este vorba despre controversata taxă pe soare care a provocat reacții în rândul oamenilor și companiilor.

Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe tarife nediscriminatorii prosumatorilor de energie din surse regenerabile în mai multe de la 1 decembrie 2026. Ministrului Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că ar putea fi posibilă taxarea de la 1 decembrie 2026 doar în anumite situații, dar că nu se pune problema de o taxă de soare.

„Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW”, se arată în document.

Ne puteți urmări și pe Google News