Evenimentul Zilei > Social > Se dau bani pentru români. Vestea neașteptată venită acum. Este de 6 ori mai mare
Se dau bani pentru români. Vestea neașteptată venită acum. Este de 6 ori mai mare

Se dau bani pentru români. Vestea neașteptată venită acum. Este de 6 ori mai mare

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat ce măsuri se vor lua pentru românii care nu-și vor putea achita facturile la energie, după explozia prețurilor.

Ajutorul de la stat care va fi acordat pentru ca românii cu venituri mici să-și poată plăti facturile la gaze și energie pe timpul sezonului rece va fi de șase ori mai mare decât este în prezent. Anunțul a fost făcut de Raluca Turcan, ministrul Muncii. Plafonul care s-a stabilit, dar care e încă în discuţe, ajunge la suma de 1.450 lei pentru o persoană singură și 810 lei pentru un membru de familie.

Anunțul făcut de Raluca Turcan, ministrul Muncii

„Întrucât pe tipuri de energie avem tipuri diferite de referință – și în același timp în funcție de nivelul de venit – compensarea se face invers proporțional, între 10% și 100%. Pentru un pensionar cu pensia minimă socială, de exemplu, dacă ajutorul de încălzire pe legislația în vigoare era de 100 de lei pe întregul sezon rece, pe Legea consumatorului vulnerabil pe tot anul – sezon rece plus extrasezon – sprijinul din partea statului va fi de peste 600 de lei, deci de șase ori mai mare. Cei cu veniturile cele mai mici beneficiază de compensarea cea mai mare.

Plafonul pe care noi l-am stabilit – încă în discuție – este de 1.450 lei pentru o persoană singură și 810 lei pentru membru de familie. Am avea în total aproximativ 500.000 de gospodării care vor fi sprijinite.

Va fi o iarnă dificilă și îmi pare foarte rău că românii nu au fost pregătiți din timp pentru această perioadă mai dificilă. Aceste creșteri de prețuri – și la alimente, și la facturi – puteau fi anticipate, de aceea noi am și pregătit acest proiect de lege. La energie am avut liberalizarea prețurilor, care trebuia făcută cu 2 ani în urmă”, a anunțat Raluca Turcan.

Întâlnire importantă între Florin Cîțu, Raluca Turcan, Virgil Popescu reprezentanți ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei

Premierul Florin Cîţu se va întâlni, marți, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei. Întâlnirea are loc „pe de o parte pentru a identifica aceste situaţii, pe de altă parte pentru a veni cu soluţii. Soluţiile pe care le-am anunţat pentru această iarnă, pentru a le formaliza. ANPC va fi la masa discuţiilor şi vom vedea ce soluţii avem”, a declarat Florin Cîţu.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: