

Numărul mare de români care au solicitat racordarea gratuită la gaze și energie a generat un blocaj în sistem, potrivit actualului ministru al Energiei. Miercuri seară, Virgil Popescu a declarat, la Digi 24, că acest blocaj este doar temporar, urmând ca piața de energie să revină la normal.
Una dintre explicațiile acestei crize este, potrivit oficialului, lipsa unor firme mici, de tip IIM, care să facă racordurile. Demnitarul a declarat, de asemenea, că suspectează un cartel între furnizori și a sesizat Consiliul Concurenței în acest sens.
„Lipsesc firmele mici care să se ocupe de racordarea solicitanților, care sunt în număr foarte mare. ANRE a atenționat și că va da amenzi. Pentru semestrul 2 nu a fost contractată din timp energia către clienții casnici, ceea ce mie îmi indică o posibilă înțelegere. De regulă contractarea se face cu mult timp înainte. Am remarcat că au cumpărat traderii, apoi furnizorii au cumpărat mai scump de la traderi. E un fenomen tip anti-concurențial, am sesizat Consiliul Concurenței pentru a cerceta situația. Nu spun că e obligatoriu să fie o înțelegere între furnizorii, însă există această posibilitate.
Pe de altă parte, a explicat ministrul, gratuitatea este o facilitate aparentă, căci practic înseamnă că „toți românii plătesc pentru ea”.
Referitor la evoluația pieței de energie după data de 30 iunie, când expiră termenul până când românii pot opta pentru un furnizor de pe piața liberă de energie, ministrul Energiei a admis că procentajul românilor care au ales un furnizor din piața liberă este foarte redus.
„Din păcate, românii au ales în număr foarte mic, doar 10%, un furnizor din piața liberă. Practic dacă nu exprimă o opțiune în piața liberă, vor rămâne în sistemul universal, care este mai scump. Nu anticipez o creștere a tarifelor la energie după data de 30 iunie, în opinia mea vor rămâne la același nivel. Nu înțeleg acest interes foarte mic pentru ofertele din piața liberă, nu trebuie să mai stai la coadă, poți opta și online. Probabil românii se vor trezi după 30 iunie, când expiră discount-urile oferite de furnizori și vor vedea noile facturi” (n.r. – în situația în care rămân în sistemul universal).