Evenimentul Zilei > Actualitate > Se dau bani grei la granița României. Au primit un ajutor inanciar uriaș de la Uniunea Europeană
Se dau bani grei la granița României. Au primit un ajutor inanciar uriaș de la Uniunea Europeană

Se dau bani grei la granița României. Au primit un ajutor inanciar uriaș de la Uniunea Europeană

Ucraina va primi un ajutor financiar în valoare de 31 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene, pentru a-și întări capacitățile de securitate.

Banii alocați de autoritățile de la Bruxelles vin în contextul în care trensiunile de la granița dintre Rusia și Ucraina au escaladat. UE acordă Kievului o finanţare în valoare de 31 de milioane de euro, pe o perioadă de 30 de luni, în vederea unei „consolidări a capacităţilor forţelor armate ucrainene cu unităţi medicale, spitale de campanie, unităţi de geniu şi unităţi de logistică”, precizează Consiliul într-un comunicat de presă.

Consiliul European a hotărât să aloce aceste fonduri, sub formă de ajutor financiar, pentru dotarea forțelor armate ucrainiene, după cum a anunțat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. Informația a fost prezentată de agenția de știri Reuters. Conform sursei citate, banii vor fi cheltuiţi pentru medicamente, tehnologie, deminare, logistică şi securitate informatică, a menţionat într-un mesaj pe Twitter oficialul ucrainean.

„Acordăm o înaltă apreciere acestei măsuri ce reafirmă relaţiile strategice dintre Ucraina şi Uniunea Europeană”, a adăugat ministrul Kuleba.

În ultima perioadă autoritățile de la Kiev și-au exprimat temerea că Rusia pregătește o invazie pe teritoriul său. Aceasta după ce numeroase trupe și echipamente militare au fost depistate la granița estică dintre cele două state.

În aceste condiții, Kievul a făcut presiuni asupra aliaţilor săi din UE şi NATO să pregătească sancţiuni economice împotriva Rusiei. Aceste măsuri sunt menite, în opinia oficialilor ucraineni să descurajeze Moscova să lanseze o nouă ofensivă militară împotriva Ucrainei, după cum menţionează Reuters.

sursa foto. EVZ

Ucraina și-a exprimat temerile în legătură cu o posibilă invazie rusească

În urmă cu câteva zile, ministrul de Externe al Ucrainei a avertizat Rusia că un atac asupra țării sale ar provoca „pierderi politice, economice și umane” și ar fi costisitor.

„Nu încercăm să ghicim ce este în capul lui Putin. Lucrăm pentru a-i oferi o înțelegere clară – un nou atac asupra Ucrainei va fi prea costisitor, așa că este mai bine să nu o facem”. Acesta a spus că principalul obiectiv al Kievului este să împiedice Rusia de la „acțiuni agresive”. De asemenea, a adăugat: „Pentru a face acest lucru, Moscova trebuie să înțeleagă clar ce pierderi politice, economice și umane va suferi în cazul unei noi agresiuni”, avertiza ministrul de externe ucrainean.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Rusia și-a consolidat forțele din apropierea graniței cu Ucraina. Autoritățile de la Kiev, dar și aliații din Statele Unite și NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un posibil atac rusesc – o sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca fiind falsă.