Evenimentul Zilei > Economie > „Se coace“ o grevă în multinaţionale
„Se coace“ o grevă în multinaţionale

„Se coace“ o grevă în multinaţionale

Angajaţii Dacia şi Bergenbier vor opri, luni, lucrul. Pentru angajatori, pierderile vor avea în fiecare zi multe zerouri.

Nemulţumiţi de salarii, angajaţii Uzinelor Dacia din Piteşti şi cei ai fabricii de bere Bergenbier din Blaj vor intra luni în grevă generală. Fiecare zi de grevă generală va costa Dacia cel puţin 10,5 milioane de euro, în timp ce pentru Bergenbier pierderile se vor ridica la peste 2 milioane de euro, zilnic, potrivit calculelor EVZ.

Negocieri eşuate
în ultima rundă

Ultima rundă de negocieri între administratorii Dacia şi sindicalişti s-a produs joi, însă fără succes. Oferta de indexare a salariilor propusă de reprezentanţii patronatului, de 144 de lei, a fost considerată prea mică de sindicalişti. Angajaţii de la Dacia au cerut o creştere salarială de 550 de lei şi prime mai mari de Paşte şi Crăciun.

„Am început discuţiile de la oferta de 118 lei din martie, plus 26 de lei, din vară, inacceptabilă. Nu au venit cu o altă ofertă şi, practic, nu am avut ce să mai discută m. Luni, la ora 7.00, oprim lucrul pe perioadă nedeterminată“, ne-a declarat Nicolae Pavelescu, preşedintele sindicatului Dacia- Renault.

Penalităţi pentru exportul neonorat

Potrivit lui Pavelescu, circa 7.000 de angajaţi ai Dacia (mai mult de 70% din totalul angajaţilor platformei), din cele trei schimburi, vor participa la grevă. „Media salariilor de la Dacia este peste media pe economie, pe industrie, pe ramură. Cererile sindicatului nu sunt realiste“, au transmis şi oficialii Dacia, care au precizat că vor retrage ultima ofertă de creştere a salariilor dacă luni se va intra în grevă.

Mişcarea de protest a angajaţilor şi oprirea producţiei de automobile va costa Dacia cel puţin 10,5 milioane de euro în fiecare zi, la un preţ mediu al autovehiculelor de 8.000 de euro. La Piteşti se produc zilnic 1.300 de autovehicule, jumătate fiind din modelul berlină. La aceste pierderi trebuie adăugate piesele şi subansamblele, de alte câteva milioane, şi penalizările comenzilor neonorate la export.

Berea stă pe loc

Şi sindicaliştii fabricii de bere InBev din Blaj vor intra luni în grevă generală. Revendicarea lor, o creştere salarială de 18%, a primit din partea patronatului o ofertă de 15%. „Nu au acceptat să crească salariile cu încă 3%, ceea ce ar fi însemnat, după calculele noastre, cheltuieli mai mari cu doar 10.800 de euro pe an pentru companie. E inacceptabil“, ne-a declarat Iulian Varga, liderul sindical de la Bergenbier Blaj.

Potrivit acestuia, vor participa la grevă 170 din cei 180 de angajaţi ai fabricii de bere şi ai celei de malţ din Blaj. Pierderile generate de închiderea producţiei de bere şi malţ se vor ridica, potrivit calculelor EVZ, la cel puţin 2 milioane de euro. La Blaj se produc 2.000 de hectolitri de bere îmbuteliate în sticlă şi alţi 5.000 de hectolitri în PET, sub marcile Bergenbier, Noroc, Beck’s şi Lowenbrau. Producătorul de bere InBev România controlează şi alte două fabrici de bere, la Ploieşti şi Baia-Mare.

ENEL

Conflict dezamorsat

Sindicatele din energie au finalizat negocierile cu Grupul Enel România, în urma cărora au obţinut majorarea grilei de salarizare cu 9% de la începutul lui aprilie, urmând ca în iulie să negocieze o altă creştere a salariilor, astfel că au anulat greva generală anunţată pentru luni. Sindicaliştii de la Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Servicii Comune şi Enel Energia au ameninţat cu blocarea activităţii, înaintea negocierilor cu patronatul.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: