Evenimentul Zilei > Economie > Se aplică de la 1 aprilie! Lovitură teribilă pentru aceşti români. Cresc masiv ratele la bănci
Se aplică de la 1 aprilie! Lovitură teribilă pentru aceşti români. Cresc masiv ratele la bănci

Se aplică de la 1 aprilie! Lovitură teribilă pentru aceşti români. Cresc masiv ratele la bănci

Ratele la creditele în lei contractate în ultimii trei ani vor crește începând cu 1 aprilie, deoarece se majorează indicele de referință pentru creditele consumatorului. Majorările sunt serioase și vor afecta milioane de oameni. Unii vor scoate din buzunare sute de lei în plus în fiecare lună.

Indicele de referință pentru creditele consumatorului (IRCC) va crește de la 1 aprilie și odată cu el și ratele românilor care au împrumuturi în lei contractate după aprilie 2019. Începând de vineri, IRCC va ajunge la 1,8%. Potrivit unui calcul realizat de Antena 3, o rată care acum este de 1625 de lei va ajunge după 1 aprilie la 1783 de lei, cu 158 de lei mai mult.

Creșterea ratelor nu se opri aici, deoarece IRCC se actualizează trimestrial. Se așteaptă ca la finele anului 2022, rata care acum este 1625 de lei să ajungă la 2208 de lei, o creștere de 583 de lei în mai puțin de un an. Asta deoarece indicele de referință pentru creditele consumatorului va ajunge în trimestrul al patrulea la 3,5%.

Calculele sunt făcute pentru un credit ipotecar de 300.000 de lei, adică 60.000 de euro, pe 30 de ani, contractat după luna aprilie a anului 2019.

Încă o veste proastă

Nici românii care au credite mai vechi de anul 2019, nu pot sta liniștiți. Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul acestor tipuri de credite cu dobândă variabilă, a ajuns săptămâna trecută la valoarea de 4,55% pe an. Un nivel similar a fost consemnat în iulie 2013. La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Valoarea indicelui ROBOR este publicată zilnic de BNR și se așteaptă ca acesta să atingă un nou record și să ajungă la 5% în luna aprilie

Creșteri sunt înregistrate și în cazul indicelor la șase luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Valoarea acestuia a ajuns la 4,65% pe an. Acesta influențează în special ratele celor care au beneficiat de programul Prima Casă.

Creștere a dobânzilor

Rata dobânzii de politică monetară a fost majorată de Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an. Creșterea a fost făcută începând cu 1 februarie 2022. De asemenea, s-a decis și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: