Vești proaste pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR a atins valori istorice

Vești proaste pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR a atins valori istoriceDobândă. Sursa foto: arhiva EVZ

Indicele ROBOR continuă să crească și astfel că ducă la rate mai mari în cazul românilor care au credite în lei. Inflația crește și ea în România, în timp ce previziunile privind economia nu sunt tocmai optimiste.

Indicele ROBOR, indicatorul după care se calculează dobânzile la creditele în lei, a atins valori record. Românii care s-au împrumutat în moneda națională vor avea de plătit rate mai mari. De asemenea, creditele care sunt contractate acum vor avea și ele dobânzi mai mari. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

ROBOR la trei luni a crescut la 4,37%, faţă de 4,36%, valoarea din şedinţa precedentă şi a atins cea mai ridicată valoare din 5 august 2013 şi până acum.

ROBOR la şase luni a crescut la 4,43%, faţă de 4,42%, nivelul din şedinţa precedentă. Pe 10 martie, a atins cea mai mare valoare din 7 august 2013 şi până acum, scrie economica.net.

Războiul incluențează piețele financiare

Indicele ROBOR este influențat în acest moment de războiul din Ucraina, care amenință stabilitatea economică. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,17% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

Situația internațională amenință și previziunile de creștere economică ale României. Pentru 2022 este prognozată o creștere de 2%, dar sunt și analiști mai pesimiști care spun că poate apărea chiar și recesiunea.

Inflație mare în România

Și inflația este tot mai mare în România. „Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II 2022 – până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă – şi să descrească doar gradual pe parcursul următoarelor trei trimestre, pe o traiectorie mult superioară celei previzionate anterior, rămânând în decembrie 2022 la 9,6%, faţă de 5,9% în prognoza precedentă.

Rata inflației este însă aşteptată să cunoască o ajustare descendentă relativ abruptă în prima parte a anului viitor, pe fondul unor ample efecte de bază, şi să reintre în trimestrul IV 2023 în interiorul intervalului ţintei, doar uşor mai târziu decât s-a anticipat anterior, coborând în decembrie la 3,2%, marginal sub nivelul indicat de prognoza din noiembrie 2021“, potrivit BNR.

 

Ne puteți urmări și pe Google News