Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 4,03%. Este cea mai mare valoare din 2013 încoace

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 4,03%. Este cea mai mare valoare din 2013 încoace sursa: arhivă EVZ

Evoluţia ROBOR este influențată de politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, politica fiscală şi inflația. Iar în România, rata inflației este așteptată să crească la 11,2% până în luna iunie, anunță BNR. Nici indicele RABOR nu stă mai bine, deoarece a crescut vineri la 4,03%, de la 3,97% joi.

Tensiunile sunt destul de mari pe piaţa interbancară deoarece indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, a trecut pragul de 4%, vineri, 4 martie. Mai precis, RABOR a fost cotat la 4,03%, cea mai mare valoare din ultimii ani, conform cu datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut îngrijorător de mult, ținând cont şi de evenimentele din jurul nostru şi de instabilitatea economiei din toată Europa.

Valoarea  RABOR are indicele care a fost înregistrat în mai 2013

Un nivel similar al indicelui ROBOR la 3 luni a fost consemnat în data de 8 mai 2013 - 4,03%. La debutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,17%, de la 4,14% pe an cu o zi în urmă, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 4,28% pe an, de la 4,26% cât a fost joi.

BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,17% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

Potrivit sondajului realizat de CFA Society, analiștii financiari apreciau că indicele ROBOR la 3 luni se va situa în jurul la 3,94% în următoarele 12 luni, fără a lua în calcul la aceea dată care va fi impactul războiului asupra inflaţiei. Iar experţii bancheri au anticipat depășirea pragului de 4%.

Nici la capitolul rata inflației nu stăm prea bine faţă de alte tări

Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II din 2022, până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă, potrivit minutei şedinţei de politică monetară care s-a desfăşurat în februarie.

În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au discutat îndelung noul scenariu de prognoză, arătând că, în contextul datelor disponibile şi al reglementărilor în vigoare, acesta evidenţiază o înrăutăţire considerabilă a perspectivei inflaţiei, aproape exclusiv pe termen scurt.

Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II 2022 - până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă - şi să descrească doar gradual pe parcursul următoarelor trei trimestre, pe o traiectorie mult superioară celei previzionate anterior, rămânând în decembrie 2022 la 9,6%, faţă de 5,9% în prognoza precedentă.

Rata inflației este însă aşteptată să cunoască o ajustare descendentă relativ abruptă în prima parte a anului viitor, pe fondul unor ample efecte de bază, şi să reintre în trimestrul IV 2023 în interiorul intervalului ţintei, doar uşor mai târziu decât s-a anticipat anterior, coborând în decembrie la 3,2%, marginal sub nivelul indicat de prognoza din noiembrie 2021, potrivit BNR.