Se amână alegerile?! Marcel Ciolacu lămurește poziția PSD

Se amână alegerile?! Marcel Ciolacu lămurește poziția PSD

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost supus, joi, unui tir de întrebări din partea jurnaliștilor referitor la poziția partidului său în legătură cu amânarea alegerilor parlamentare.

 

În Parlament există un proiect de lege potrivit căruia se prevede amânarea, din cauza epidemiei, a alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie când sunt programate, pentru anul viitor pe 14 martie.

Redăm discuția dintre reporterul RomâniaTV și președintele PSD, Marcel Ciolacu:

Reporter: Legat de motivarea Curții Constituționale, care a venit ieri, ce va face acum Partidul Social Democrat? Există în parlament un proiect de lege care propune data de 14 martie pentru desfășurarea alegerilor parlamentare. Când și ce va face Partidul Social Democrat?

Marcel Ciolacu: Este o diferență foarte mare acum între Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal și președintele României. Dacă președintele României și Partidul Național Liberal nu doresc decât alegeri și să se uite pe sondaje când le convin aceste alegeri, noi avem o cu totul altă abordare, o promisiune făcută de către mine și colegii mei că nu mai ieșim după agenda cetățenilor. Organizarea alegerilor este atributul guvernului. Eu invit  guvernul, în mod special pe primul ministru, să vină să ne explice cum se vor desfășura aceste alegeri, pentru că deja avem 4.000 de cazuri pe zi. Aşteptăm...

Reporter: Eu v-am întrebat cu totul altceva... legat de acest proiect...

Marcel Ciolacu:...decizii. Nu, nu vă așteptați de la Partidul Social Democrat să ia o decizie politică în funcție de cum îi convine partidului. Decizia o să o luăm în funcție de evoluţia şi de părerea specialiştilor.

Reporter: Există o declaraţie a dumneavoastră, făcută în urmă cu câteva zile, în care spuneați că, dacă se va depăși... numărul de cazuri va ajunge la peste 4.000 de cazuri de infectări, alegerile parlamentare...

Marcel Ciolacu: Cred că nu mai este nimeni normal la cap ca prioritatea României să fie alegerile parlamentare. Asta a fost declarația mea, foarte clar, şi mi-o menţin. La 4.000 de cazuri pe zi nu cred că se impun alegeri, dar nu este atributul Partidului Social Democrat, vă repet. Suntem....

Reporter: Curtea Constituţională a spus că este atributul parlamentului. A spus-o în motivare...

Marcel Ciolacu: Haideţi să vedem...

Reporter:... iar dincolo de discursul public, de declaraţiile publice pe care le faceţi, politice, ce va face concret Partidul Social Democrat în parlament, pentru că acum puteți...

Marcel Ciolacu: Nu. Acum nu pot, pentru că legea nu a fost încă promulgată. Haideți să vedem și să lăsăm... Iarăși eu am o promisiune foarte clară: voi respecta legislația în vigoare și deciziile Curții Constituţionale nu le discut, le pun în aplicare.

Reporter: Ca să fie clar, acel proiect de lege care propune data de 14 martie ca dată pentru desfășurarea alegerilor parlamentare nu va fi luat în discuție în parlament până când legea declarată constituțională...

Marcel Ciolacu: Nu ştiu dacă va lua sau nu, dar nu cereţi ca opoziția să decidă ce se întâmplă cu alegerile. Oameni buni, trăim într-o democrație normală și într-un... Lăsaţi-mă să termin! Şi într-un stat european. Atributul organizării alegerilor și responsabilitatea la toate aceste alegeri este a guvernului şi, mai nou, a președintelui României care își dorește aceste legi. Ce am reținut eu din discursul președintelui este că își dorește un parlament legitim. Nu poţi să discuți de un parlament legitim când ai peste 4.000 de infectări, pentru că nu vine lumea la vot. Parlamentul legitim este când este ales de o mare majoritate a românilor. Aștept de la președinte și de la guvern soluții și mai ales explicații pentru gestionarea atât de dezastruoasă a pandemiei.

Reporter: Dle preşedinte, dvs spuneaţi aseară, după ce a fost publicată motivarea Curţii...

Marcel Ciolacu: Să se discute legea!

Reporter:... că săptămâna viitoare veţi iniţia discuții în parlament legate de acel proiect de lege.

Marcel Ciolacu: Categoric. Şi proiectul de...

Reporter: /.../ că nu puteţi, pentru că legea cealaltă nu este....

Marcel Ciolacu: Nu. Vom iniția discuții atât cu liderii de partide cu reprezentare în parlament, cât și cu guvernul să ne dea explicaţii cum vor face alegeri. Nu îmi permit să inițiez cu președintele să îmi explice și mie sau și colegilor mei și nu numai nouă, și românilor, cum putem avea un parlament legitim cu peste 4.000 de infectări.

Reporter: Dl Kelemen Hunor spunea că ar fi nevoie de consultări la Cotroceni pentru a se ajunge la un consens în privinţa datei alegerilor.

Marcel Ciolacu: Sunt de acord cu decizia dlui Kelemen Hunor. Aceste consultări trebuiau făcute de către președintele României, nu președintele PNL-ului de mult timp, şi nu numai în ceea ce privește... și gestionarea pandemiei și criza economică. De fapt ăsta este rolul președintelui României, conform Constituției, nu conform părerilor mele.

Reporter: În urma unei astfel de discuţii, partidele pot ajunge la un consens privind data alegerilor?

Marcel Ciolacu: Nu îmi cereţi să dau eu decizii care nici nu am avut nici măcar o întâlnire.