Evenimentul Zilei > Politica > Scuzele ministrului Ghinea după respingerea PNNR: E un fake news. Ce urmează pentru România
Scuzele ministrului Ghinea după respingerea PNNR: E un fake news. Ce urmează pentru România

Scuzele ministrului Ghinea după respingerea PNNR: E un fake news. Ce urmează pentru România

Deși Comisia Europeană a anunțat miercuri respingerea unui prim draft al PNNR, ministrul Investițiilor și Proiectelor europene susține că e vorba doar de detalii tehnice și mici renegocieri.

Cristian Ghinea a declarat joi, la Digi 24, că Planul Național de Redresare și Reziliență, care includea alocarea a nu mai puțin de 30 miliarde de euro României, va fi refăcut. Acesta a precizat că noul termen la care va fi depus proiectul este 30 aprilie, dar este posibilă și prelungirea acestui termen.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor europene: „Am trimis 1000 de pagini de documente la Bruxelles”

„Nu se pierd banii. E un fake news că s-a respins, planul nu a fost respins. Nu înțeleg de unde toată această emoție publică. Eu sunt foarte liniștit, nu înțeleg tevatura. Este vorba de discuții tehnice pe care le-a cerut Comisia Europeană. E un process de negociere la care se muncește intens, toată echipa muncește intens”, a declarat USR-istul în direct la Digi 24.

Acesta a mai precizat că autoritățile de la Bruxelles au dat un termen de două luni fiecărei țări UE pentru evaluarea tehnică a proiectelor depuse în vederea alocării fondurilor promise. Săptămâna viitoare urmează să se ia o decizie legată de calendarul României. Comisarul Margrete Vestager ne va anunța data. Avem pe toate componentele bine documentate toate informațiile tehnice.

Un aspect important al renegocierilor se referă la fondurile cerute de România pentru infrastructura rutieră. Ministrul a admis că s-a propus o alocare mul mai mare decât a celorlalte țări UE. Se va face o analiză paralelă, a noastră și a Comisiei, e vorba și de impactul de mediu, de versiuni diferite.

Dacă mă cheamă președintele, mă voi duce

În aceeași intervenție, Cristian Ghinea a admis că a fost chemat la Cotroceni alături de premier și de alți lideri ai coaliției, pentru a discuta pașii următori care decurg din această situație. „Dacă mă cheamă președintele, mă voi duce. E o situație negociată încă de la fondarea coaliției, să revizuim anumiți termeni ai negocierii cu Comisia”.

Totuși, demnitarul nu a dorit să dea prea multe detalii despre componenta de irigații inclusă în PNNR, a cărei modificare a fost cerută explicit. Pe de altă parte,  șeful său Dan Barna l-a dat de gol miercuri seară, într-o intervenție la TVR. Barna a precizat că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea sa.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii care lucrează la Planul național de redresare și reziliență, în urma respingerii de către Comisia Europeană, în faza negocierilor, a unor componente din PNRR. Președintele a declarat că planul va fi „îmbunătățit”.

„Avem șanse imense să punem în practică reforme care s-au tot amânat și avem șansa să facem investiții care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-au realizat. Suntfoarte hotărât ca împreună cu Guvernul să ducem lucrurile în zona de succes”, a mai declarat Iohannis.

Citește și Exclusiv. EVZ. Cristian Ghinea, acuzat de relații cu SRI, SIE și că și-a băgat ONG-ul în programele europene