Scurtcircuit în politica austriacă: se vorbește despre alegeri anticipate. Ce planuri are Sebastian Kurz și ce se va întâmpla cu guvernul?

Scurtcircuit în politica austriacă: se vorbește despre alegeri anticipate. Ce planuri are Sebastian Kurz și ce se va întâmpla cu guvernul?Sursa foto: EVZ

Anunțul potrivit căruia Sebastian Kurz părăsește politica are un efect drastic asupra Partidului Popular Austriac (ÖVP) și, prin urmare, asupra guvernului federal. Luptele pentru putere fac ravagii în rândul conservatorilor care aleg să meargă mai departe. Nu este vorba doar de conducerea partidului, ci și de cancelarie, de posturi ministeriale și de problema modului în care se va gestiona moștenirea lăsată de epoca Kurz. Chiar și continuarea coaliției cu Verzii ar trebui să fie o problemă din anumite considerente. Cum continuă lucrurile fără un scurtcircuit în Austria

Plecarea lui Sebastian Kurz din politică ridică multe semne de întrebare. Cine va fi următorul cancelar al Austriei? Se rupe coaliția dintre conservatori și verzi? Ce va face în viitor Sebastian Kurz? Până în prezent, este cert că doi adepți ai fostului cancelar își eliberează posturile. Cancelarul federal Alexander Schallenberg a demisionat din funcție după mai puțin de două luni, iar ministrul de finanțe Gernot Blümel a anunțat că va întoarce complet spatele politicii.

De ce a demisionat Schallenberg după doar câteva săptămâni?

Schallenberg este considerat un adept loial al lui Sebastian Kurz, care l-a instalat ca succesor al său. În urma pașilor acestuia, diplomatul a făcut anterior carieră, iar loialitatea afișată a fost pe măsură. Schallenberg a precizat încă de la începutul preluării cancelariei că dorește să guverneze în strânsă colaborare cu Kurz. Acest lucru i-a adus lui Schallenberg reputația de „om de paie”, iar lui Kurz porecla de „cancelar din umbră”.

Schallenberg a afirmat într-un interviu acordat Der Spiegel, în urmă cu o lună, că dorește să rămână șef al guvernului până la sfârșitul legislaturii din 2024. Dar nu părea fericit în funcția sa, cercurile guvernamentale spunând că își dorea să aibă „viața de dinainte”. Pe lângă lipsa de motivație, el ar fi avut , de asemenea, puține șanse să rămână în cancelarie. Schallenberg nu are nicio putere în cadrul ÖVP. Nu se știe dacă se va întoarce la Ministerul de Externe sau dacă va trece la un post de ambasador.

Cine deține puterea în Partidul Popular conservator?

După ce Sebastian Kurz și-a luat adio de la politică, guvernatorii, comparabili cu prim-miniștrii landurilor germane, joacă un rol important. În șase din cele nouă landuri austriece, ÖVP deține puterea. Kurz a limitat în mod clar influența liderilor de țară, permițând drepturi de intervenție extinse atunci când a preluat funcția de președinte. Este probabil ca noul lider al partidului să piardă aceste puteri.

Pentru o lungă perioadă de timp, aceștia au avut toate motivele să fie mulțumiți de Kurz. Cu președintele alert ca forță motrice, conservatorii fie au câștigat, fie și-au păstrat rezultatele bune în toate alegerile de stat. Dar odată cu descoperirea investigațiilor de corupție în curs de desfășurare împotriva lui Kurz și a anturajului său și având în vedere scăderea valorilor sondajelor, loialitatea s-a erodat. Șefii de landuri au subliniat tot mai mult că sunt „negri” din punct de vedere politic și s-au distanțat astfel de Sebastian Kurz, care a colorat partidul federal în turcoaz din motive de marketing.

Este coaliția dintre ÖVP și Verzi în pericol? Se întrevăd alegeri anticipate?

Ambele variante sunt teoretic posibile, dar mai degrabă improbabile. În cadrul ÖVP ar trebui să existe considerații privind intrarea într-o coaliție cu SPÖ, formațiunea social-democrată. Ar fi trebuit să existe convorbiri telefonice între reprezentanții de rang înalt ai celor două partide cu puțin timp înainte de anunțarea retragerii. Dar mai mulți factori vorbesc împotriva unei schimbări a coaliției în cadrul legislativului: ÖVP ar trebui să cedeze ministere social-democraților, inclusiv ministerul de finanțe. În plus, SPÖ federal se află într-o stare proastă sub conducerea controversatei conducătoare a partidului, Pamela Rendi-Wagner . Spre deosebire de Verzi, partidul ar fi un partener instabil.

ÖVP dorește în mod special să împiedice alegerile anticipate, așa cum a cerut guvernatorul social-democrat din Burgenland. Potrivit sondajelor, conservatorii ar trebui să se aștepte în prezent la o scădere drastică a voturilor și să piardă Cancelaria. Potrivit informațiilor ziarului nemțesc Der Spiegel, sondajul nepublicat al unui concurent politic arată ÖVP pe locul trei, după SPÖ și FPÖ .

Ce schimbări vor avea loc în ÖVP și în guvernul austriac?

Karl Nehammer va fi probabil noul lider al partidului și cancelarul federal, cel puțin așa se discută în cadrul ÖVP. Fostul ministru de interne a fost deja propus public ca nou șef al guvernului de către guvernatorul Austriei Inferioare, Johanna Mikl-Leitner. Aceasta este o figură cheie în structura de putere conservatoare. Nehammer provine, de asemenea, din landul în care ÖVP este în mod tradițional puternic. Partidul se teme de pierderi masive în regiune la alegerile de stat, care vor avea loc cel târziu la începutul anului 2023. Un cancelar Nehammer din această regiune ar putea asigura o stare de spirit favorabilă pentru ÖVP în țară.

În ceea ce privește situația ÖVP la nivelul guvernului federal, există un schimb mai mare de personal. Miniștrii care sunt apropiați de Kurz sunt deosebit de expuși riscului. Numele ministrului agriculturii, Elisabeth Köstinger, și al ministrului economiei, Margarete Schramböck, sunt pomenite din nou în spațiul public. Gernot Blümel a vrut să rămână ministru de finanțe, dar a fost apoi, în mod evident, îndemnat să demisioneze.

Anchetele de corupție în curs de desfășurare împotriva lui Kurz, Blümel și a altor adepți joacă, de asemenea, un rol important în cadrul reformei. În rândurile marilor din ÖVP, se dorește despărțirea de oficialii care sunt vizați de autorități.

Ce plănuiește să facă Sebastian Kurz?

Fostul cancelar Sebastian Kurz pare să aibă deja planuri de viitor. În timpul declarației făcute odată cu renunțarea la funcția pe care o deținea, Kurz a subliniat că vrea să se dedice unor noi sarcini profesionale, dar nu a oferit mai multe detalii. La Viena sunt menționate numele unui magnat IT de un miliard de dolari și al unui alt antreprenor asociat cu politica.

De asemenea, se mai aduce vorba în spațiul public despre posibilitatea de a ocupa un loc într-o companie de stat. Cert este că Sebastian Kurz a călătorit singur la Dublin în urmă cu câteva săptămâni. Motivul nu este, momentan, cunoscut.