Criză politică profundă în Austria, cancelarul Alexander Schallenberg a demisionat după mai puțin de două luni

Criză politică profundă în Austria, cancelarul Alexander Schallenberg a demisionat după mai puțin de două lunisursa: Twitter

Și Austria se confruntă cu o criză politică de mari dimensiuni, fapt demonstrat de demisia cancelarului care a petrecut mai puțin de două săptămâni în această funcție.

Sunt mari probleme la nivel politic, în Austria, după ce cancelarul Alexander Schallenberg a demisionat la nici două luni după ce fusese învestit în această funcție. Astfel, în aceste condiții, locul său va fi luat de Karl Nehammer, actualul ministru de Interne.

Alexander Schallenberg a demisionat la doar o zi după ce fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, care este anchetat pentru corupţie, a anunțat că se retrage din politică. S-a creat un vid de putere la vârful principalului partid de guvernământ, OVP.

Cine a luat decizia schimbării din funcție a lui Alexander Schallenberg

Hotărârea de a-l înlocui pe Schallenberg a fost luată într-o ședință  fulger a partidului. Odată cu promovarea lui Karl Nehammer drept cancelar, Magnus Brunner devine ministru al Finanțelor, iar Gerhard Karner – ministru de Interne.

Problemele la vârful politicii din Austria au început în luna octombrie. Cancelarul Sebastian Kurz a demisionat din funcție, dar a decis să rămână la conducerea Partidului Popular Austriac (ÖVP) şi a grupului său parlamentar.

La mijlocul lunii trecute, Parlamentul din Austria i-a ridicat imunitatea parlamentară. Acum, odată cu ieșirea surprinzătoare din politică a lui Kurz, partidul său își reconfigurează conducerea.

De la ce a pornit marele scandal din Austria

Problemele au început în luna octombrie, atunci când au avut loc mai multe percheziții, inclusiv la Cancelarie şi Ministerul de Finanţe. Totul s-a petrecut în cadrul unei anchete ce viza suspiciuni legate de delapidarea de fonduri publice între 2016 şi 2018. Fostul cancelat Kurz a respins categoric acuzaţiile anchetatorilor.

Deturnarea de fonduri ar fi avut drept scop finanţarea apariţiei unor sondaje false şi acoperirea mediatică favorabilă lui Sebastian Kurz într-un tabloid al puternicului grup de presă austriac „Österreich”.

În schimb, acesta din urmă era recompensat prin reclamă profitabilă, conform unor elemente ale anchetei. Sebastian Kurz era cel mai tânăr şef de guvern din lume atunci când a preluat mandatul, la vârsta de 31 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News