Alertă în UE! Parlament dizolvat și alegeri anticipate în ianuarie. Anunț oficial
- Daniel Magureanu
- 4 noiembrie 2021, 11:26
Membră a Uniunii Europene (UE) de la 1 ianuarie 1986, Portugalia traversează o criză politică majoră după ce săptămâna trecută, parlamentarii au respins proiectul de lege al guvernului pentru bugetul valabil în 2022. În acest context a fost aprobată dizolvarea Parlamentului și s-a discutat despre alegeri anticipate.
Consiliul de Stat, organul consultativ al preşedintelui portughez Marcelo Rebelo de Sousa, a aprobat miercuri propunerea sa de dizolvare a Parlamentului. În comunicatul de presă remis de reprezentanții președintelui Portugaliei se arată că majoritatea membrilor Consiliului au aprobat dizolvarea Parlamentului.
Totuși, în documentul citat nu precizează când ar putea fi organizate alegerile anticipate. În continuare, Rebelo de Sousa trebuie să semneze decretul de dizolvare.
Agerpres anunță că jurnaliștii ziarului portughez Expresso au aflat că șeful statului are nevoie de timp pentru a decide data la care vor fi organizate alegeri anticipate. Weekendul trecut, Rebelo de Sousa s-a întâlnit cu liderii principalelor partide politice.
Cei mai mulți dintre ei i-au declarat că alegerile anticipate ar trebui să aibă loc în ianuarie 2022. Sursa citată a notat că respingerea bugetului de către Parlament nu declanşează automat alegeri, dar preşedintele, care urmează să se adreseze naţiunii joi seară, a avertizat înainte de vot că nu va avea altă opţiune.
Portugalia este afectată de criza politică
Practic, respingerea proiectului de lege a pus capăt celor şase ani de stabilitate sub prim-ministrul socialist Antonio Costa. Miercuri, ministrul Economiei, Pedro Siza Vieira, a declarat pentru Reuters că alegerile anticipate par cea mai bună opţiune pentru a pune capăt impasului.
Totodată, acesta a avut un mesaj care cu siguranță a fost receptat și de mai-marii din Uniunea Europeană (UE). Vieira a subliniat că soluția politică așteptată în ianuarie 2022 nu va submina angajamentul guvernului față de îndeplinirea obiectivelor fiscale și nici perspectivele de creştere.
Pe de altă parte, analiştii politici din Portugalia insistă că alegerile nu ar putea rezolva impasul politic. Într-o oarecare măsiură, situația este comparabilă cu actuala criză politică din România. În Portugalia, tentativa oricărui partid sau alianţe cunoscute de a obţine o majoritate stabilă de locuri în Parlament are șanse mici de reușită.
„Sondajele de opinie arată că sprijinul pentru socialişti s-a schimbat puţin faţă de 36% din voturi obţinute la ultimele alegeri naţionale din 2019, social-democraţii fiind pe locul doi, cu aproximativ 27%.
Sprijinul pentru aliaţii de stânga ai socialiştilor, care au respins bugetul împreună cu toate partidele de dreapta, apare în sondaje cu o singură cifră şi probabil că ei vor pierde locuri, în timp ce extrema-dreaptă Chega s-ar putea plasa ca al treilea cel mai puternic partid″, arată Agerpres.