Putin deschide robinetul de gaz către Uniunea Europeană. Ordinul dat Gazprom-ului de „țarul” de la Kremlin

Putin deschide robinetul de gaz către Uniunea Europeană. Ordinul dat Gazprom-ului de „țarul” de la Kremlin Sursa: arhiva EVZ

Ordinul e ordin, mai ales dacă vine de la Kremlin. Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri gigantului Gazprom să mărească livrările de gaz către Uniunea Europeană, odată ce rezervoarele ruseşti vor fi umplute.

Europa este la mâna rușilor. O treime din gazul care provine din Rusia, se confruntă cu creşterea preţurilor la gaze, pe fondul unei cereri în creştere ca urmare a redresării economice odată cu ameliorarea situaţiei epidemice legate de COVID -19.

Rezervoarele de gaz ruseşti vor fi umplute până la 8 noiembrie

Aleksei Miller, preşedintele-director general al Gazprom, a anunţat miercuri seară planurile grupului de a finaliza umplerea rezervoarelor de gaz ruseşti până la 8 noiembrie, în cadrul unei reuniuni privind energia desfăşurată prin videoconferinţă şi prezidată de preşedintele Putin, scrie Agerpres.

„Vă rog, după finalizarea umplerii rezervoarelor subterane de gaz în Rusia, până la 8 noiembrie sau 8 noiembrie, să începeţi o lucrare graduală şi planificată pentru a creşte volumele de gaz în rezervoarele dumneavoastră subterane din Europa'', a declarat Putin, precizând că este vorba în special de Austria şi Germania.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest lucru va permite să ne asigurăm într-o manieră fiabilă, stabilă şi ritmică obligaţiile noastre contractuale şi să furnizăm gaz partenerilor noştri europeni toamna şi iarna'', a apreciat el. Potrivit preşedintelui Putin, acest lucru va crea ''o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică europeană, în general''.

„Aşa vom proceda'', a dat asigurări Miller.

Stocurile de gaz din Europa sunt la cel mai scăzut nivel

În Europa, stocurile de gaz sunt la cel mai scăzut nivel, după o iarnă prelungită în 2020 şi neîncărcate suficient de atunci, în pofida reluării activităţii economice post-pandemie. În plus, există o contribuţie redusă a energiilor regenerabile, precum energia eoliană, din motive meteorologice.

Potrivit Moscovei, UE a favorizat în ultimii ani mai degrabă achiziţiile pe piaţa spot, supusă fluctuaţiilor de preţ, decât semnarea de contracte pe termen lung cu Gazprom.

Rusia susţine că intenţionează să livreze mai mult gaz, dar doreşte să revină la practica acordurilor multianuale.

Interesant este că ordinul lui Putin vine doar la câteva zile după ce Gazprom a respins oportunitatea de a maximiza vânzările de gaze către Europa pentru a doua lună consecutivă.