Vladimir Putin ar putea declanșa criza gazelor la nivel european prin sugrumarea aprovizionării

Vladimir Putin ar putea declanșa criza gazelor la nivel european prin sugrumarea aprovizionării

Vladimir Putin ar putea să declanșeze o criză majoră la nivelul UE prin limitarea exportului de gaz. Câteva semne îngrijorătoare au apărut deja.

Vladimir Putin intenționează să declanșeze o criză europeană de aprovizionare cu gaze prin restricționarea fluxurilor de gaz ce vin prin conductele existente într-un efort de a forța autoritățile occidentale să aprobe Proiectul Nord Stream 2 între Rusia și Germania, se tem experții britanici.

Un fost diplomat britanic a spus că Boris Johnson poate folosi situația de a întări legăturile cu SUA - prin contrast cu insistenței Germaniei de a împinge dezvoltarea controversatului proiect. Având în prezent stocurile de gaze naturale din Marea Britanie sunt la doar 29% din capacitate, în comparație cu 52% în 2019, intervenția a președintelui rus ar putea înrăutăți situația, a avertizat profesorul Alan Riley, expert în domeniul energiei europene la Consiliul Atlantic

El a declarat pentru Telegraph: "Sper că cineva este atent la ce se întâmplă. Nu avem nevoie de încă un dezastru, în aprovizionare cu gaze, în afara unui dezastru generat de varianta Delta a visului Covid".

Ne puteți urmări și pe Google News

Vremea rece la începutul primăverii, creșterea cererii de gaze naturale lichefiate (GNL) în Asia și o creștere a prețurilor UE la carbon la 52 EUR (45 lire sterline) pe tonă au lăsat sistemul interconectat al Europei fără gaze.

În același timp, Gazprom, corporația multinațională de energie din Rusia, furnizează în prezent volume contractuale minime într-o mișcare care ar putea împinge prețurile gazelor peste 10 USD pe milion de BTU - deja la un nivel maxim de 13 ani.

Ceea ce va duce UE la o alegere strictă - fie îl obligă pe Vladimir Putin să dea înapoi, fie riscă o criză completă a gazelor în timpul iernii.

Kremlinul declanșează o amenințare existențială pentru UE

Într-un document dedicat Proiectului Nord Stream 2 - “Înțelegerea consecințelor potențiale“, un raport publicat pe site-ul Consiliului Atlantic luna trecută, prof. Riley a adăugat: „Un Nord Stream 2 operațional ar provoca daune substanțiale statelor UE și CEE. Proiectul ar submina simultan politica și securitatea aprovizionării din statele CEE, precum și securitatea aprovizionării din statele vest-europene, cum ar fi Germania, și ar da înapoi cu 20 de ani campania pentru crearea unei piețe unice a gazelor europene.

„Nord Stream 2 este, de asemenea, mânuit de Moscova ca o pană care ajută Rusia în divizarea și slăbirea Uniunii Europene, unul dintre obiectivele sale strategice pe termen lung: divide et impera. ”

Situația cu privire la Nord Stream 2 a fost agravată de decizia președintelui american Joe Biden de a nu impune sancțiuni companiilor implicate în proiect - inversând poziția predecesorului Donald Trump.

Proiectul South Steam 2 - împotriva decizie NATO

Comentând situația, Adrian Hill, fost ofițer, care, printre alte posturi diplomatice, a lucrat ca membru al echipei Tunelului Canalului Mânecii la Biroul de Externe și al Commonwealth-ului și al Comitetului COBRA al Cabinetului Cabinetului, a ales să privească în partea bună.

El a declarat pentru Express.co.uk: „Slavă Domnului că am ieșit din UE și nu trebuie să așteptăm ca două duzini de țări să ia o decizie”.

Referindu-se la ministrul britanic pentru Brexit, el a propus, de asemenea, o modalitate prin care Marea Britanie ar putea folosi criza în avantajul său și să-i dea o lovitură cancelarului german Angela Merkel.

El a adăugat: „Întregul proiect este împotriva hotărârii NATO de a fi mai puțin dependentă de Rusia pentru energie. Nu am încredere în Merkel. Uitați-vă la Germania de când a devenit cancelar și la statutul ei acum când pleacă Merkel la pensie. Fără apărare, fără vigoare, trăgând în jos un întreg continent și bazându-se pe China ca principală piață de export.”