Evenimentul Zilei > Actualitate > Vladimir Putin şi Angela Merkel au salutat dezvoltarea proiectului Nord Stream 2
Vladimir Putin şi Angela Merkel au salutat dezvoltarea proiectului Nord Stream 2

Vladimir Putin şi Angela Merkel au salutat dezvoltarea proiectului Nord Stream 2

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au salutat la unison progresul înregistrat de gazoductul Nord Stream 2, care a primit şi acordul SUA.

Reprezentanţii Kremlinului au dezvăluit că  Vladimir Putin şi Angela Merkel au discutat la telefon şi au savurat decizia Washingtonului de a nu bloca proiectul. În cele din urmă, administraţia Biden a ajuns la un acord cu Berlinul în ceea ce priveşte acordul Nord Stream 2.

Serviciul de presă de la Kremlin a relatat că ambii „lideri sunt satisfăcuţi să vadă că proiectul Nord Stream 2 este pe punctul de a fi încheiat”. Conform sursei citate, Putin a lăudat „angajamentul” Berlinului. De asemenea, preşedintele Rusiei a insistat asupra aspectului „pur comercial” al gazoductului.

Schimbarea la gaz a SUA

Proiectul a fost prezentat ca o garanţie pentru aprovizionarea cu energie a Germaniei, dar şi a Uniunii Europene (UE). Amintim că SUA au anunţat miercuri acordul cu Guvernul Germaniei. Astfel s-a pus capăt disputelor legate de acest gazoduct.

N-a fost o decizie uşoară pentru amricani, mai ales că la un moment dat se părea că negocierile au intrat într-un punct mort. A fost o luptă geopolitică şi economică în care s-au ciocnit Washingtonul şi Berlinul, principalul promotor al proiectului.

Spre exemplu, la începutul lunii ianuarie, Donald Trump înfunda conducta Nord Stream 2. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu subiectul, recomandăm analiza Deutsche Welle: Cui servește, de fapt, gazoductul Nord Stream 2?

SUA+Germania vs. China

Statele Unite ale Americii şi unele ţări europene considerau că proiectul va spori dependenţa Europei faţă de Rusia în domeniul energetic. În cele din urmă, Casa Albă a regândit strategia abordată în această chestiune. Pentru unii specialişti în politică externă a fost cu siguranţă o răsturnare de situaţie neaşteptată.

Firesc, s-a născut o întrebare. Ce l-a determinat pe preşedintele american să renunţe la blocarea proiectului? Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a considerat că este prea târziu şi că este mai bine să mizeze pe cooperarea cu Germania. Practic, Washingtonul vrea sprijinul Germaniei în alte dosare, în special în cel legat de China. Totodată, americanii ştiu că acordul deschide calea unor sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unor derapaje.

De asemenea, Washingtonul şi Berlinul şi-au luat angajametul de a prelungi măsurile care garantează trecerea prin Ucraina a gazelor ruseşti. Aşa cum se ştie, gazoductul Nord Stream 2 ocoleşte infrastructura ucraineană.

Din această cauză, Ucrana ar pierde un miliard de dolari în venituri anuale. Oficialii de la Kiev se tem astfel vor fi mai vulnerabili în faţa unor eventuale atacuri ruseşti.

„Preşedintele rus şi cancelarul german au evocat posibilitatea de a prelungi după 2024 acordul dintre Gazprom şi ucraineanul Naftogaz privind tranzitul gazelor pe teritoriul ucrainean”, a anunţat Kremlinul, conform Agerpres.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: