Scumpiri mari în România. Suntem printre țările UE cu cel mai semnificativ avans al prețurilor

Scumpiri mari în România. Suntem printre țările UE cu cel mai semnificativ avans al prețurilor Sursa foto: Pixabay

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au înregistrat o creștere de 7% în Uniunea Europeană și de 5,9% în zona euro în luna martie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai semnificativ avans în acest sens, potrivit datelor Eurostat.

În luna martie a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2022, prețurile producției industriale au înregistrat creșteri semnificative în mai multe state membre UE.

Ungaria (48,1%), Slovacia (32,9%), Letonia (27%), Cipru (18,7%), Luxemburg (17,9%) și România (17,4%) au înregistrat cele mai mari creșteri. În același timp, doar patru țări au înregistrat scăderi: Irlanda (minus 29,9%), Grecia (minus 10,8%), Portugalia (minus 3,9%) și Spania (minus 1%).

Prețurile produselor industriale au crescut semnificativ în luna martie

Conform Eurostat, creșterea prețurilor producției industriale din martie a fost influențată în special de o creștere de 13,9% la prețurile pentru bunurile de folosință imediată, de 8,1% la prețurile bunurilor de folosință îndelungată, de 6,8% la prețurile bunurilor de capital, de 6,1% la prețurile bunurilor intermediare și de 3% la prețurile la energie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețurile producției industriale au înregistrat o scădere în martie față de luna precedentă, de 1,6% în zona euro și de 1,5% în Uniunea Europeană. Această scădere vine după un declin de 0,4% în zona euro și de 0,6% în Uniunea Europeană în februarie.

Cele mai mari scăderi ale prețurilor s-au înregistrat în Grecia (-7,3%), Irlanda (-4,6%) și Lituania (-4%), în timp ce cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în Cipru (2,4%), Franța (2%) și Croația (0,5%). În ceea ce privește România, aceasta a raportat o scădere de 0,5% în martie, după o scădere de 0,1% în luna precedentă.

În luna martie, prețurile producției industriale în Uniunea Europeană au fost influențate în mod deosebit de scăderea prețurilor la energie, cu un declin de 4,4%, și de o scădere de 0,4% a prețurilor la bunurile intermediare. În același timp, prețurile la bunurile de capital și la bunurile de folosință îndelungată au înregistrat o creștere de 0,2% fiecare, iar prețurile la bunurile de folosință imediată au înregistrat un avans de 0,8%, mai arată datele.

De obicei, modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă consumatorilor finali, ceea ce poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei, obiectivul vizat de Banca Centrală Europeană prin politica sa monetară, potrivit Agerpres.