Scumpiri de vară la curent şi gaze

Scumpiri de vară la curent şi gaze

Delicatul subiect al scumpirii utilităţilor este amânat de guvern în an electoral până la 1 iulie, când se pare că vom asista la noi majorări.

„Preţul electricităţii va creşte semnificativ la 1 iulie 2008, din cauza costurilor pe care le au producătorii cu emisiile de CO2“, a declarat ieri Nicolae Opriş, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei Electrice.

Operatorii economici care poluează vor ajunge în 2013 să nu mai primească de la stat gratuit certificate verzi pentru ce poluează şi vor trebui să şi le cumpere singuri, potrivit deciziei Comisiei Europene. Asta va duce practic la o explozie a costurilor de producţie a energiei. Ultima modificare a preţului energiei electrice pentru consumatorii casnici a fost operată la 1 aprilie 2007, când tarifele au crescut cu 3,95%.

Pe de altă parte, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, respinge solicitarea furnizorilor de gaze naturale de a majora preţul acestora cu 19%, spunând că este „nesustenabilă“. Totuşi, el aminteşte că de la 1 iulie se poate întâmpla orice.

Ne puteți urmări și pe Google News