Scumpirile golesc buzunarele românilor. Cât costă un kilogram de brânză

Scumpirile golesc buzunarele românilor. Cât costă un kilogram de brânză inflatie / Sursa foto: Arhiva EVZ

De la începutul anului, costurile alimentelor în România au înregistrat o creștere semnificativă, fără o justificare evidentă. Observăm acum că, în unele cazuri, ne confruntăm cu creșteri de preț duble pentru anumite produse.

Aceste scumpiri vin chiar dacă de la 1 februarie, Guvernul a decis să prelungească ordonanța cu privire la plafonarea prețurilor pentru 17 produse.

Un exemplu în acest sens este prețul la brânză care a ajuns să coste cu câțiva lei în plus în luna ianuarie, față de luna decembrie. La fel e situația și în cazul anumitor legume, care s-au scumpit extrem de mult în ultima perioadă.

Cât trebuie să dea românii pentru un kilogram de brânză

Costurile pentru diverse categorii de alimente au înregistrat creșteri comparativ cu luna decembrie. De exemplu, mușchiul de porc s-a scumpit cu 4 lei, iar telemeaua de vacă a crescut de la 25 la 32 de lei pe kilogram.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește roșiile, prețul a urcat de la 15 la 20 de lei, la fel și la castraveți, unde costul per kilogram a crescut de la 6 la 15 lei. La ceapă, prețul per kilogram a înregistrat o creștere de la 3 la 7 lei.

Astfel, pentru a savura o porție de brânză cu roșii, va trebui să scoateți din buzunar cu 12 lei mai mult decât în luna decembrie. Niciunul dintre produsele din coșul zilnic al românilor nu a scăzut în preț comparativ cu ultima lună a anului trecut.

Brânza românească

Kilogramul de brânză s-a scumpit. Sursa foto: Dreamstime

Este dificil de înțeles de ce s-au înregistrat aceste scumpiri, având în vedere că în comparație cu anul trecut, unele costuri au scăzut.

De exemplu, unele materii prime, precum cerealele, sunt mai ieftine. De asemenea, prețul pentru energie electrică și gaz rămâne plafonat.

Produsele importante au prețuri mai ridicate

La începutul acestui an, s-au înregistrat scumpiri semnificative și există perspective ca, în curând, să ajungem să plătim chiar și dublu în comparație cu luna decembrie 2023.

Dragoș Frumosu, președintele SindAlimenta, a furnizat și o explicație pentru această tendință de creștere a prețurilor în 2024.

La carne importăm 80% din consum. La legume și fructe, în această perioadă, respectiv octombrie, până spre sfârștiul lui aprilie, importăm peste 90%. În mare parte depindem de prețul la care importăm.

Depinde de importator și de modul în care el joacă pe piață pentru că neavând oferte este logic că își face prețul pe care și-l dorește”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte SindAlimenta.

Scumpiri și la alimentele 100% românești

De altfel, specialiștii spun că nu doar importurile produselor ne fac să scoatem mai mulți bani din buzunare. Creșterea taxelor de la 1 ianuarie pentru majoritatea afacerilor din România au adus, de asemenea, scumpiri.

cehii

Coș de cumpărături. Sursa foto: Pressmaster | Dreamstime.com

Astfel, dacă vrem să mâncăm produse românești, trebuie să dăm mai mulți bani.

Creșterea taxelor de la 1 ianuarie pentru majoritatea afacerilor din România. Scumpirea forței de muncă și creșterea costurilor logistice.

Toate acestea pun amprentă pe prețuri, care din păcate cresc în România și vor crește semnificativ, în perioada următoare”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, potrivit antena3.ro.