Până când ar putea rămâne plafonate preţurile la energia electrică

Până când ar putea rămâne plafonate preţurile la energia electricăFacturi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Preţurile la energia electrică rămân plafonat încă un an, promite ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Energia electrică. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că intenționează să păstreze schema de plafonare a prețurilor la energie până în martie 2025.

El a precizat că datoria Ministerului Energiei către furnizori este în jur de 2 miliarde de lei.

Promisiunea ministrului privind preţurile la energia electrică

„Cu siguranță, păstrăm schema de plafonare- compensare. Deci prețuri plafonate la românul de rând și la companiile românești din economie. Această schemă a asigurat o stabilitate pentru clientul final. Dar și pentru furnizori”, a spus ministrul Energiei în emisiunea România Politică, de la Prima News.

El a precizat că în continuare, prețurile sunt mai mici decât pe Bursă, pe factura românilor.

„Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei. Ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o țară cu puterea noastră de cumpărare”, a menţionat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministrul Energiei, despre liberalizarea pieţei

Ministrul a arătat despre liberalizarea pieței că a fost parte dintr-o furtună perfectă, războiul din Ucraina, revenirea din pandemie.

„Este important că UE a permis tuturor statelor, nu numai României, să aibă măsuri de protejare a consumatorului final. În mod special a celor vulnerabili și aceste măsuri sunt premise cel puțin până în primăvara anului 2025.

Acest lucru înseamnă că românii vor continua să beneficieze de prețuri mai mici la energie electrică și gaze naturale.

„Intenționăm să păstrăm schema până în martie 2025”, a promis Sebastian Burduja.

energia electrică

Sursa foto: Dreamstime.com

Cât vor plăti românii mai puţin pentru energia electrică

Despre ce se va întâmpla după ce schema nu va mai fi valabilă, Burduja a arătat că toată piața, tot lanțul îşi doreşte o etapizare a măsurilor de ieșire din această schema de compensare și plafonare.

„Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale. Şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri. Va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită”, a completat Sebastian Burduja.

Ministrul a mai declarat că, la zi, datoria Minsterului Energiei către furnizori este undeva la 2 miliarde de lei.

„Întreaga schemă costă mult mai puţin. Dacă ne referim la anul calendaristic ianuarie- decembrie 2024, ne aşteptăm ca schemă să coste undeva la 3 miliarde de lei. Aceasta este estimarea ANRE”, a spus ministrul.

În ceea ce privește etapele de ieșire din această schemă, ministrul a declarat că se va face o ieșire etapizată, foarte bine gândită, pentru a evita o creștere bruscă a prețurilor.

De ce facturile românilor la energie rămân umflate faţă de restul Europei

Pe fondul Ordonanței de Urgență nr. 27/2022 (cu completările și modificările ulterioare) plafonarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică a fost prelungită în România până la finalul lunii martie 2025.

Decizia a produs valuri de nemulțumiri în rândul analiștilor și a experților în domeniu care au sesizat faptul că guvernul continuă să mențină plafoanele stabilite în 2022. Deși prețurile pe piețele internaționale au scăzut considerabil. Determinând costuri ridicate artificial în lanțul de producție și furnizare, scrie ziare.com.

Potrivit explicațiilor oferite de intereconomics.eu, UE nu are competența de a reglementa prețurile la care agenții privați schimbă gaze la nivelul angro, fie în interiorul UE, fie atunci când tranzacționează cu furnizori străini.

Guvernele naționale pot, desigur, interveni în prețurile percepute gospodăriilor și industriei. Dar ele pot acoperi doar diferența dintre prețul mai mic perceput consumatorilor și prețul plătit importatorilor cu fonduri publice.