Scumpire masivă la un aliment banal. Puțini și-l vor mai permite
- Iulia Moise
- 19 ianuarie 2025, 14:26

Începând din acest an, prețul la dulceață, care este un produs esențial pentru majoritatea gospodinelor din România, va crește cu 10%.
Acest lucru se datorează unui ordin adoptat de autoritățile române acum douăzeci de ani cu scopul de a schimba rețelele pentru a se conforma normelor europene.
Prețul la dulceață se va scumpi în 2025
Ca urmare, produsele precum gemul, marmelada și dulceața vor avea un conținut mai mic de zahăr și producătorii vor trebui să folosească mai multe fructe în compoziție.
Etichetele produselor vor fi, de asemenea, modificate pentru a include informații noi, cum ar fi cantitățile de apă, lămâie și extracte de fructe.
Scopul acestor schimbări este de a îmbunătăți calitatea produselor și de a reduce efectul pe care zahărul îl are asupra sănătății consumatorilor.
Costuri suplimentare ce afectează prețul final
Aceste modificări vor crește conținutul de fructe în produsele noastre, dar vor fi și mai costisitoare. Producătorii vor trebui să cheltuiască mai mulți bani pentru a modifica rețelele și etichetele, iar acest cost va afecta prețul final al produsului. După aceasta, prețurile dulceațelor, gemurilor și marmeladelor vor crește cu 10%.
Un borcan de 400 de grame de magiun costă în prezent 35 de lei, iar dulceața de cireșe amare costă 50 de lei.
Producătorii vor trebui să folosească 450 de grame de pulpă de fructe la kilogramul de gem în 2025, mai degrabă decât 350 de grame în anul anterior.

Producători locali / sursa foto: dreamstime.com
Această modificare nu numai că va face produsul mai sănătos, cu mai puțin zahăr și mai multe fructe, dar va afecta și prețurile.
Dulceața va avea mai mult zahăr
În rețetele de magiun sau dulceață, cantitatea de zahăr ar trebui să crească cu 100 de grame, ajungând la 1000 de grame de produs finit.
Cu mai multe fructe în dulceață, prețul de vânzare crește. Producătorii locali din Maramureș, de exemplu, se pregătesc pentru noile reglementări. Oamenii susțin că prețurile dulciurilor vor crește cu cel puțin 10% până în 2025.