Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > A treia scrisoare deschisă către Nicușor Dan: Asupra dezbaterii din interiorul USR despre sexul îngerilor. DISTANȚE, DEMONI, AVENTURI
A treia scrisoare deschisă către Nicușor Dan: Asupra dezbaterii din interiorul USR despre sexul îngerilor. DISTANȚE, DEMONI,
AVENTURI

A treia scrisoare deschisă către Nicușor Dan: Asupra dezbaterii din interiorul USR despre sexul îngerilor. DISTANȚE, DEMONI, AVENTURI

Ce surpriză! USR n-a avut zile, cel puțin nu în formula pentru care acum vreun an solicita voturi cu frenezia cu care galeria Rapidului visează azi să ajungă în Liga a 3-a.

Adevărul e că atunci când am văzut ce conducere are partidul pe care eforturile tale l-au trimis în Parlament, m-am întrebat câți dintre dânșii știu să facă mămăligă. Nu discutăm despre procesul coagulării polentei din neant, ci strict despre existența spiritului practic și despre capacitatea organizatorică a conducerii, adică exact acele calități din care dl Liviu Dragnea posedă chiar prea mult.

Ca să faci politică bucureșteană trebuie să poți supraviețui unei plimbări pe seară-n Ferentari, să poți cânta cu poporul la Albac, să te unduiești în centrul vechi pe Macarena, adică exact acele calități care nu pot fi regăsite pe canapelele de la GDS, și despre care dl Gabriel Liiceanu s-ar putea pronunța, dar nu cu propoziții care să excludă mirarea.

Dar, de fapt, ce s-a întâmplat? Din punctul de vedere al celor care mai urmă- resc câte ceva din politica românească, nu s-a întâmplat chiar nimic. A avut loc o dezbatere internă într-un partid, dezbatere care (indiferent ce vei explica vreodată tu) nu se găsea deloc în centrul pasiunilor publice. Percepția generală în legătură cu această sfadă internă e următoarea. Președintele partidului a sugerat cam așa: ori faceți ca mine, ori îmi iau jucăriile și plec.

Existau 60 de variante prin care un politician inteligent ar fi putut întoarce situația în favoarea sa, precum Napoleon în tinerețe, când a sucit o mulțime de situații politice sau militare în direcția stelei sale ascendente, dar tu ai optat pentru direcționarea oiștei în gard. Crezi că posteritatea va consemna cât de elevată a fost această discuție la nivel de principii? Ba dimpotrivă, posteritatea va reține în note de subsol apariția meteorică a încă unui partid ce n-a dansat decât o vară, precum Mișcarea Ecologistă, sau Partidul Democrat Agrar, și asta din pricina unei dezbateri irelevante în raport cu problemele reale ale României.

Cred că drumul pe care l-ai ales nu conduce spre Primăria Capitalei, ci că tocmai ai crescut șansele în viitoarele alegeri prezidențiale ale dnei Gabriela Firea, care, dintre toți potențialii candidați, știe să comunice bine și folosește eficient mass media actuală. Nu spun că e de bine sau e de rău pentru România, spun ceea ce văd. Firește, dacă nu se mai petrec chestii precum cea de la Spitalul Colentina.

N-ai făcut decât două greșeli de calcul vreodată: prima a fost când ai intrat în politică, și a doua când ai ieșit din joc. Păcat de timpul tău pierdut, păcat de speranțele unei părți ale celor care au mai avut atâta generozitate încât să mai aibă speranțe.

 

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: