Editura Evenimentul si Capital

Scriitorul Ştefan Mitroi l-a dus pe Eminescu la Tel Aviv: „Dacă Eminescu ar fi avut toți banii din lume, i-ar fi irosit într-o singură zi, dându-i celor din preajma lui”

Scriitorul Ștefan Mitroi
Autor: | | 0 Comentarii | 478 Vizualizari

Ce fel de om a fost Eminescu? Care erau trăsăturile de bază ale personalității sale umane, dar şi dacă Mihai Eminescu a fost antisemit au fost întrebările la scriitorul Ştefan Mitroi a încercat să răspundă

Ziua Culturii Naţionale l-a dus pe scriitorul Ștefan Mitroi pe meleaguri îndepărtate, tocmai în Israel. A venit mai devreme, pe 12 ianuarie, la invitația Institutului Cultural Român din Tel Aviv ca să vorbească despre „Mihai Eminescu, natura umană a poetului de geniu”, la o seară literară dedicată operei poetului român. A fost prima invitaţie în Israel şi, uimit a descoperit căldura cu care l-au întâmpinat românii stabiliți acolo. ”Am fost invitat de Uniunea Scriitorilor de Limbă Română din Tel Aviv și am tinut o conferință despre Eminescu-omul. Apoi am vorbit despre cărțile mele. Au fost zeci de oameni în sală, evrei plecați din România. Am fost surprins să văd cât de mult iubesc limba română și România. Mulţi dintre ei nu citesc cărţi în ebraică, le citesc în română”, a povestit Ştefan Mitroi. "Obișnuim să spunem despre creatorii de geniu că sunt nemuritori. Doar că prezența lor fizică pe pământ este vremelnică. De ce? Pentru că e vorba de niște oameni. Om a fost și poetul Mihai Eminescu, unul care și-a încheiat existența biologică înainte de a împlini vârsta de 40 de ani. Dar ce fel de om a fost Eminescu? Care erau trăsăturile de bază ale personalității sale umane? În ce măsură semăna omul Mihai Eminescu cu poetul Mihai Eminescu?”, au fost întrebările la scriitorul Ştefan Mitroi a încercat să răspundă.

O lecție de patriotism

„S-au întrebat dacă Eminescu a fost antisemit și am susţinut că nu a fost. Dacă publicistul Eminescu a avut câteva accente de acest fel, ținând cont de contextul epocii în care a trăit, adică România era sub presiunea mai multor imperii, iar el un foarte mare patriot. În acest context, patriotismul se putea confunda cu naționalismul. Acolo, observația mea a fost confirmată de un critic de teatru care mi-a spus că, primul cronicar din România care a scris despre înființarea teatrului în limba idiș la Iași, a fost Mihai Eminescu. Acesta este un argument imbatabil”, a mai explicat scriitorul.

Ştefan Mitroi l-a studiat pe Eminescu din pasiune, a citit mult despre poet, aşa cum a citit și despre Creangă, sau Caragiale. „Dacă ar fi să vorbesc despre Eminescu poetul, aș sublinia limba literară pe care a inventat-o în timpul său. Eminescu a făcut trecerea de la ”floricelele” lui Ienăchiță Văcărescu și chiar Vasile Alecsandri, la limbajul modern. Multe dintre poeziile lui Eminescu sunt atât de proaspete de parcă au fost scrise astăzi”, observă Ştefan Mitroi.

Surpriza la LOTO, de Florii! Ce numere au putut sa iasa! Cine ar fi crezut!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI