Evenimentul Zilei > Actualitate > Școlile să rămână deschise după depășirea incidenței de 6 la mie. Scenariul propus de autorități
Școlile să rămână deschise după depășirea incidenței de 6 la mie. Scenariul propus de autorități

Școlile să rămână deschise după depășirea incidenței de 6 la mie. Scenariul propus de autorități

Școlile ar putea funcționa cu prezența fizică a elevilor chiar dacă incindența infectării cu coronavirus va depăși 6 cazuri la mia de locuitori.

Acest posibil scenariu pentru școli a fost prezentat de medicul medicul Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului privind vaccinarea. În varianta propusă de șeful campanie de vaccinare, funcționarea școlilor va fi decuplată de incidența COVID.

Astfel, după depăşirea pragului de 6 infectări la mia de locuitori, activitatea școlară ar putea trece în sistemul online doar în acele clase sau unităţile de învăţământ în care se înregistrează cazuri de COVID. În rest, școlile vor funcționa cu prezența fizică a elevilor.

„Sunt discuţii care se au în vedere, sunt mai multe variante de lucru. Una dintre ele este dacă ignorăm, în sensul bun al cuvântului, în sensul decuplării de rata de incidenţă, încât modalitatea prin care copiii să meargă la şcoală să fie altfel reglementată. Indiferent de rata de incidenţă, copiii să meargă la şcoală cu prezenţă fizică şi să existe o monitorizare foarte riguroasă din punct de vedere al respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului şi de identificare a cazurilor pozitive.

În sensul în care să se închidă evident acele clase sau acele şcoli unde sunt identificate cazuri. Dacă într-o comunitate, într-o localitate nu există niciun caz diagnosticat într-o unitate de învăţământ, chiar dacă rata de incidenţă este peste şase la mie, atunci şcoala, teoretic, poate să continue pentru că acolo nu sunt cazuri, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că întotdeauna trebuie puse pe primul plan siguranţa copiilor, a comunităţii şi riscul de infectare.

Ministrul Educației este pentru menținerea școlilor deschise

Incidența cazurilor de COVID-19 în București și în mai multe localități din țară a depășit procentul de 6 cazuri la mia de locuitori. Conform reglementărilor în vigoare, în acest caz, vor fi introduse o serie de restricții pentru populație. De asemenea, școlile trebuie să funcționeze în sistem online.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că doreşte ca şcolile să rămână deschise şi după ce incidenţa dintr-o localitate trece de 6 la mia de locuitori. El a precizat că o decizie în acest sens va fi luată împreună cu specialiştii din domeniul sanitar până vineri.

„Până vineri va trebui să anunţăm cât se poate de clar, pentru că vineri este ziua în care anunţăm scenariul pentru săptămâna următoare, care sunt regulile. Dacă rămânem pe aceleaşi reguli sau dacă, aşa cum ne dorim noi din domeniul educaţiei, dacă cei din domeniul sanitar sunt de acord, vom putea să menţinem, pe modelul grădiniţelor şi şcolile deschise până la apariţia unui număr de cazuri.

Ieri am primit şi o informare de la reprezentanţa României la Bruxelles prin care am analizat deciziile luate în toate celelalte state europene cu privire la modul de funcţionare al şcolilor. Cele mai multe state aplică principiul şcolile se închid ultimele şi se deschid primele”, a declarat Sorin Cîmpeanu.