Schimbarea care dă peste cap România. Scenariu sumbru pentru zilele următoare. Autoritățile au greșit grav

Schimbarea care dă peste cap România. Scenariu sumbru pentru zilele următoare. Autoritățile au greșit gravSursa: arhiva EVZ

Nivelul de imunizare colectivă pentru ca populația României să fie protejată de valul patru al pandemiei de coronavirus este de 80 – 90%.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a dezvăluit cele mai noi informații despre vaccinarea anti-COVID. Potrivit spuselor sale, țara noastră înregistrează un număr din ce în ce mai mare de cazuri de infectare cu coronavirus. Pentru marți, 28 septembrie, medicul estimează că vor fi raportate 7 – 8.000 de cazuri noi de COVID.

Or, asta ridică mari probleme inclusiv pentru campania de imunizare. Valeriu Gheorghiță a declarat că o imunitate colectivă de 60-70%, despre care se vorbea iniţial, nu mai este suficientă pentru a depăși pandemia.

Valeriu Gheorghiță a precizat că în acest moment autoritățile nu au nici o idee despre momentul în care se va ajunge la faza de platou. Este momentul în care numărul de infectări se menține constant, iar mai apoi începe să scadă. El a precizat că varianta Delta, foarte contagioasă, dominantă a dat peste cap toate estimările.

„Ne îngrijorează, nu avem de unde să ştim unde ne vom opri, care va fi momentul la care vom ajunge la acea fază de platou, faptul că în ultimele 24 de ore am avut o rată de pozitivare a testelor de aproape 20 la sută înseamnă enorm, înseamnă un potenţial foarte mare de a genera multe cazuri de aici înainte, mâine, probabil că vor fi peste 7 - 8.000 de cazuri, poate chiar mai mult. Suntem pe o pantă ascendentă, suntem pe o creştere exponenţială, varianta Delta este dominantă, generează majoritatea cazurilor pe care le avem azi diagnosticate”, a precizat Valeriu Gheorghiţă la Europa FM.

Ce greșeli au făcut autoritățile și au favorizat varianta Delta

În acest context, Valeriu Gheorghiță a afirmat ce schimbări majore a adus noua variantă Delta. Faptul că este de două ori mai contagioasă decât varianta originală, face ca imunitatea colectivă trebuie să crească.

„Potenţialul de creştere a numărului de cazuri este extraordinar de mare, prin simplul fapt că vorbim de o variantă virală de două ori mai contagioasă. (…) Trebuie să înţelegem că, pentru varianta Delta, acea imunitate colectivă de care vorbeam iniţial, 60-70%, nu mai este suficientă. Noi avem nevoie de o imunitate de grup în momentul de faţă de 80 până la 90 la sută.

Și atunci când ai 60% imunitate colectivă, când reduci şi renunţi la majoritatea restricţiilor şi, cel mai important, la folosirea măştii de protecţie în spaţii interioare şi în zonele supra-aglomerate, în momentul în care nu te confrunţi cu varianta Delta şi intră într-o populaţie şi devine rapid dominantă, bineînţeles că vei avea o creştere a numărului de cazuri“, a explicat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Ne puteți urmări și pe Google News