Varianta Delta este acum predominantă la nivel global. „Este cea mai contagioasă”

Varianta Delta este acum predominantă la nivel global. „Este cea mai contagioasă”

Liderii OMS: „Este cea mai contagioasă, a luat locul tuturor celorlalte”. Între timp, trei țări continuă să nu aibă vaccinuri.

LA STAMPA (Italia), 22 septembrie 2021 - Varianta Delta a coronavirusului a depășit toate celelalte variante așa-numitele VOC («variant of concern») fiind acum „predominantă” la nivel mondial.

Anunţul, preluat ulterior de toate mijloacele de informare internaționale, a fost făcut de Maria van Kerkhove, responsabil tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru criza Covid-19.

«În prezent, sunt în circulație mai puțin de 1% din variantele Alfa, Beta și Gamma - a subliniat medicul -. Peste tot în lume circulă în principal Delta, o variantă atât de contagioasă încât a luat locul tuturor celorlalte ».

Ne puteți urmări și pe Google News

Clasificată cu acronimul B.1.617.2, varianta Delta este, prin urmare, dominantă pe toată planeta și a ajuns acum la 100% în 17 țări, începând cu China și Rusia.

În Europa, Delta este dominantă 100% în Olanda, Liechtenstein, Kosovo, Republica Cehă, Bulgaria și Slovacia. În restul lumii a atins aceeași valoare în Iordania, Bangladesh, Malaezia, Papua Noua Guinee, Guatemala, Brunei, Botswana și Noua Zeelandă.

Varianta Alpha (B.1.1.7), identificată în Marea Britanie, este în curs de dispariţie pretutindeni. De la mijlocul lunii august, în Italia, circulația variantei Gamma (P.1), identificată la începutul anului 2021 în Japonia și apoi în Brazilia, a scăzut de la 1,2% la 0,2%; iar Beta (B.1.351), identificată în Africa de Sud, a rămas stabilă la 1%.

În acest moment, în Italia nu există o circulație semnificativă a variantelor Eta (B.1.525) identificată în Nigeria, Iota (B.1.526) identificată în New York, Kappa (B.1.617) identificată în India, Lambda (C.37 + C.37.1) identificată în Peru și Miu (B.1.621 + B.1.621.1) identificate în Columbia.

Incubație și încărcătură virală

Persoanele infectate cu varianta Delta a Sars-CoV-2 au o perioadă mai scurtă de incubație a bolii și mai multe probilităţi de a răspândi virusul fără a prezenta simptome.

Acest lucru a fost dezvăluit de un studiu publicat recent în revista științifică Nature, în care se face referire la un focar care a izbucnit în sudul Chinei la sfârșitul primăverii. În cazurile de contagiune a variantei Delta, perioada medie de incubație este de 5,8 zile, iar simptomele apar aproximativ două zile mai târziu. Şi încărcătura virală, după cum știm, este mai mare.

Înainte de apariția variantei Delta, fusese demonstrat că pacienții infectați aveau nevoie de câteva zile pentru a dezvolta simptome de Covid -19 (mai puțin de o săptămână) și aproximativ 5 zile pentru a fi depistaţi pozitivi la testare.

Factorul de contagiozitate ridicat al variantei Delta, combinat cu încărcătura sa virală foarte puternică, sunt elementele cheie care fac ca acest tip de virus să fie atât de dominant, fiind răspândit în întreaga lume.

Vaccinurile

Între timp, potrivit calculelor făcute de AFP, dozele de vaccin anti-Covid administrate în întreaga lume au depășit 6 miliarde. Aproape 40% din vaccinări (2,18 miliarde) au avut loc în China. În clasamentul țărilor cu cele mai multe vaccinări, urmează India (826 milioane) și Statele Unite (386 milioane).

În 3 țări - Burundi, Eritreea și Coreea de Nord - nu a fost administrat niciun vaccin.