Școala la care primești 400 de lei să vii la cursuri. Toti mai mulți elevi bat la poartă

Școala la care primești 400 de lei să vii la cursuri. Toti mai mulți elevi bat la poartăSursa: Arhivă EvZ

În România devine tot mai atractiv învățământul dual. Elevii care participă la cursuri se califică într-o meserie căutată, dar pe lângă asta mai primesc şi o sumă de bani pe lună, adică suma de 400 de lei.

O astfel de şcoală funcţionează şi în Timişoara, iar 14 companii sunt deja interesate de absolvenţi.

Meseriile pentru care se pregătesc timp de 3 ani sunt căutate şi foarte bine plătite pe piaţa muncii: electrician, electromecanic sau operator CNC. Pe lângă bursa pe care o primesc, elevii Şcolii Duale Banat au şi alte beneficii, precum cazare şi masă gratuite, practică în companii, prioritate la angajare şi certificat european de calificare profesională. Sunt lucruri posibile graţie unei colaborări între Primăria Timişoara şi multinaţionale de top care îşi desfăşoară activitatea în oraş. Cu atâtea avantaje, absenţele aproape că nu există.

Crește numărul de elevi înscrişi

Şcoala duală funcţionează în Timişoara din 2012, iar de atunci şi până acum numărul elevilor a crescut constant. 61 de tineri au început clasa a IX-a în acest an, dar unitatea de învăţământ din Timişoara are în total 214 elevi, scrie observatornews.ro.

Sistemul de învățământ dual este înscris în sistemul de stat gratuit, fiind susținut de Ministerul Educației Naționale. Tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază, față de programele obișnuite ale ministerului, și de un sistem bursier privat.

Poate fi accesat de absolvenții de clasa a VIII-a, iar ponderea orelor de pregătire practică și teoretică în fiecare an de studiu este detaliată mai jos.

Anul I: 80% ore teorie și 20% ore practică în cadrul companiilor Anul II: 50% ore teorie și 50% ore practică în cadrul companiilor Anul III: 45% ore teorie și 55% ore practică în cadrul companiilor

Învățământul dual permite elevilor înscriși la o școală profesională de stat să își formeze cunoștințele practice în mediul real de munca oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competențele elevului, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieții profesionale.

Practic învățământul dual, o formă de educație care le permite elevilor de la școlile profesionale să se califice peste nivelul de muncitor.

Ne puteți urmări și pe Google News