Cum va arăta școala românească după pandemie. Planuri la Cotroceni

Cum va arăta școala românească după pandemie. Planuri la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a inițiat un plan prezidențial de dezvoltare a sistemului educațional, cu finanțare din fonduri europene.

Școala după pandemie. Reforma și dezvoltarea sistemului de Educație reprezintă un capitol din Planul Național de Redresare și Reziliență. Documentul prevede o serie de proiecte ce urmează să fie finanțate din banii Uniunii Europene și au fost propuse de Cotroceni.

Proiectul propus prevede înființarea unei rețele pilot de școli verzi, construirea de creșe și reforma digitală a Educației. Proiectul mai prevede înființarea unei rețele de școli profesionale și un program destinat tinerilor defavorizați. Aceștia din urmă vor fi susținuți să urmeze cursurile universitare.

Administrația Prezidențială își propune să dezvolte sistemul educational cu ajutorul fondurilor europene. Măsura beneficiază de un capitol special în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, intitulat „România Educată”.

Proiectele ce urmează a fi implementate apar într-un document despre care relatează Edupedu.ro. Acestea urmează să fie finanțate din fondurile europene de urgență.

Conform sursei citate, documentul prevede dezvoltarea unei rețele-pilot de școli sustenabile, prietenoase cu mediul. Acestea se vor bucura de o amplă autonomie decizională și va promova valorile și prioritățile europene. Acest proiect pilot urmează să înceapă cu 200 de școli și să se extindă pe viitor, în funcție de rezultate.

Școala după pandemie. Plan prezidențial de dezvoltare a sistemului educațional

Cea de-a doua direcție propune înființarea unei rețele de școli profesionale în sistem dual, eficiente energetic. De asemenea se prevede construcția a 8 campusuri școlare de educație profesionale de tip dual. Acestea vor funcționa în centrele universitare mari. Astfel, absolvenții vor avea acces la „o rută” completă educațională, inclusiv la învățământul superior.  de

„Construcția și dotarea a 8 campusuri de educație profesională ISCED 3-5, eficiente energetic. Vor fi organizate în câte un centru economic și universitar major din diverse regiuni de dezvoltare, urmărind inclusiv să crească accesul la formarea profesională în regim dual pentru tinerii din regiuni monoindustriale sau cu nivel scăzut de activitate economică. Aceste campusuri vor permite elevilor accesul la un număr mare de oportunități de formare practică și continuarea studiilor în sistemul de învățământ superior”, se arată în document.

De asemenea, prin programul dezvoltat de Cotroceni se propune o rețea de 200 de creșe eficiente energetic. Se dorește extinderea ratei de participare la educația ante-preșcolară. În România aceasta ajunge la 15%, printre cele mai mici din UE.

De asemenea, planul prezidențial propune dezvoltarea unor programe de formare a personalului didactic și de îngrijire pentru unitățile de educație antepreșcolară.

Digitalizarea Educației

Pentru digitalizarea Educației, se prevede realizarea umei platforme de învățământ online. Aceasta va fi disponibilă gratuit pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Noua platformă virtuală va conține catalog virtual, o bibliotecă online, manuale și materiale auxiliare în format electronic.

Programul mai prevede ușurarea accesului tinerilor din medii defavorizate la învățământul universitar. Acesta se va intitule „Primul student din familie”. Propunerile urmăresc crearea unei infrastructure, formată din cămine, biblioteci și centre de lectură, laboratoare etc. De asemenea, sunt prevăzute burse sociale și alte măsuri de sprijin.

Iohannis, discuții cu Cîmpeanu

Înaintea publicării proiectului de buget, președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Cei doi au discutat pe marginea acestui plan propus de Administrația Prezidențială. La întâlnire au mai participat secretarul general al ministerului, Ioana Lazăr, secretarul adjunct al ministerului Sorin Decă și consilierul prezidențial pe Educație, Ligia Deca.