Evenimentul Zilei > Social > Schimbări radicale la platforma de vaccinare. Se întâmplă de la 1 aprilie. Tot ce trebuie să știi
Schimbări radicale la platforma de vaccinare. Se întâmplă de la 1 aprilie. Tot ce trebuie să știi

Schimbări radicale la platforma de vaccinare. Se întâmplă de la 1 aprilie. Tot ce trebuie să știi

Începând cu data de 1 aprilie, în platforma de programare se va afișa și tipul de vaccin anti-COVID care urmează să fie administrat.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că, începând cu data de 1 aprilie, în platforma de programare se va afișa și tipul de vaccin anti-COVID. De asemenea, acesta a mai punctat că va exista un link special la care se vor putea semnala reacțiile adverse.

„Un alt element important este legat de actualizarea platformei de programare. Începând cu data de 1 aprilie, fiecare centru de vaccinare configurat în platforma de programare va avea afişat tipul de vaccin, aşa încât orice persoană care îşi va face programare într-un centru de vaccinare sau va opta să treacă în lista de vaccinare va şti de la început ce fel de vaccin se distribuie în acel tip de centru”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că pentru cei care se înscriu pe listele de aşteptare va fi estimat şi timpul până la vaccinare.

„Un al doilea element important va fi cel legat de estimarea timpului de aşteptare pentru orice persoană care se înscrie pe lista de aşteptare, cu menţiunea că acest timp de vaccinare poate să varieze faţă de estimarea iniţială în funcţie de capacitatea de vaccinare a respectivului centru şi de tipul persoanelor care sunt înscrise în acea listă de aşteptare, în sensul în care, dacă sunt foarte multe persoane înscrise din etapa a doua, chiar dacă o persoană din etapa a treia este în primele poziţii pe lista de aşteptare este posibil ca timpul să fie mai lung deoarece sunt preluate cu prioritate persoanele din etapa a doua – cei vulnerabili şi persoanele care deservesc activităţile esenţiale”, a indicat preşedintele CNCAV.

Link special pentru raportarea reacțiilor adverse

În perioada următoare urmează să crească numărul de persoane care se vaccinează la un cabinet de la 60 la 90 pe zi, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.

„Din data de 13 aprilie vom deschide încă 125 de cabinete noi de vaccinare cu vaccin de la compania BioNTech Pfizer, aceste cabinete vor fi distribuite la nivelul judeţelor care nu au primit aceste cabinete noi deschise în data de 20 martie, acestea fiind alocate cu prioritate către judeţele care au avut cea mai mare rată de incidenţă a cazurilor şi vă reamintesc că au fost alocate 54 de cabinete noi pentru Municipiul Bucureşti, 30 de cabinete noi pentru judeţul Timiş şi aproximativ 20 de cabinete noi pentru judeţul Constanţa. În total, 13 judeţe şi Municipiul Bucureşti au primit alocări din cele 167 de noi cabinete”, a adăugat şeful CNCAV.

„În perioada următoare vom organiza un demers prin care vom creşte nivelul de conştientizare a importanţei raportării reacţiilor adverse în rândul profesioniştilor din sănătate”, a adăugat el.