Schimbări în relațiile SUA-Iran, după sosirea lui Joe Biden la Casa Albă

Schimbări în relațiile SUA-Iran, după sosirea lui Joe Biden la Casa Albă

Noua Administrație Biden este în funcție de câteva ore și se ține deja prima conferință de presă. Noul purtător de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, la fel ca toți predecesorii săi, are nevoie de o relație bună cu presa: trebuie să le ofere jurnaliștilor răspunsurile care convin Administrației și să trateze, să disimuleze, să nu răspundă și să inducă în eroare în tot ceea ce șeful statului nu vrea să se afle.

Schimbări în relațiile SUA-Iran, după sosirea lui Joe Biden la Casa Albă - Uneori funcționează și alteori nu, dar Jen este o expertă, a lucrat pentru Obama ca mulți alți colaboratori ai lui Biden, este amabilă și povestește care sunt primele măsuri ale președintelui pentru a duce Statele Unite pe o altă cale, nouă și veche în același timp.

Apoi, spune un lucru important: "Planurile pentru negocierile cu Iranul vor face parte din primele consultări ale noului președinte american cu aliații". Obiectivul lui Joe Biden, adaugă Jen: "Este să continue să folosească diplomația pentru a consolida legăturile acordului nuclear". Este o nouă răsturnare de situație în politica americană în "teatrul" din Orientul Mijlociu.

Acordul din 14 iulie 2015

Acordul a fost atins pe 14 iulie 2015 între Iran și grupul 5+1, adică cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Franța, Rusia, Regatul Unit, Statele Unite) plus Germania, pe lângă Uniunea Europeană. Totuși, era Obama se apropia de sfârșit și încă din 2018, Trump a retras Statele Unite din acord, făcându-l efectiv să eșueze.

Între timp, unele lucruri s-au schimbat: cu Acordurile Abraham, Administrația Trump a pus politica americană în totalitate pe axa Israel-Arabia Saudită, izolând Teheranul și mai mult; unele crime-țintă au lovit unii dintre oamenii foarte apropiați de liderii iranieni; amenințarea unui bombardament fusese formulată.

Ce planuri are Biden pentru Orientul Mijlociu nu se știe, vom vedea în timp. Reacția iraniană a fost rapidă, suficientă pentru a o anticipa pe Jen Psaki cu aproximativ opt ore. Miercuri dimineață, agențiile transmiteau cuvintele președintelui iranian, Hassan Rohani.

Rohani a salutat "sfârșitul erei tiranului Trump"

În timpul unui summit guvernamental transmis în direct la televiziune, Rohani a salutat "sfârșitul erei tiranului Trump", "care a împins Iranul să îmbogățească uraniul dincolo de limitele stabilite". "Mingea se află acum în terenul SUA", a subliniat Rohani, "dacă Washingtonul va reveni la acordul nuclear, și noi vom respecta pe deplin angajamentele noastre în cadrul pactului".

Un moment excepțional, chiar prea mult pentru a nu sugera că diplomațiile oficiale și neoficiale directe și indirecte lucrau de ceva timp pentru acest prim important rezultat al noii administrații. Însuși liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a confirmat indirect acest lucru cu o zi înainte:

"Sancțiunile împotriva Iranului sunt o realitate amară și o infracțiune a Statelor Unite și a aliaților lor europeni, așa că nu putem să ne punem speranța în ei, pentru că sunt ostili față de noi. Să purtăm discuții cu aceste țări nu va da roade", a declarat Khamenei. Vom vedea.

Traducerea: Oana Avram

Ne puteți urmări și pe Google News