Evenimentul Zilei > International > Schimbare STRATEGICĂ: „Vestele galbene” BLOCHEAZĂ difuzarea PRESEI
Schimbare STRATEGICĂ: „Vestele galbene” BLOCHEAZĂ difuzarea PRESEI

Schimbare STRATEGICĂ: „Vestele galbene” BLOCHEAZĂ difuzarea PRESEI

Mai multe ediții ale publicațiilor grupului de presă Ouest-France nu au putut fi difuzate joi după ce manifestanții au blocat ieșirea camioanelor de la tipografie.

„În noaptea de miercuri spre joi, tipografia grupului Sipa Ouest-France din La Chevrolière, la sud de Nantes, în Loire Atlantique, a fost blocată începând cu ora 23.30 de un grup de douăzeci de persoane care afirmă că fac parte din mișcarea vestelor galbene”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ouest-France.

Era vorba de manifestanți „nemulțumiți de felul în care am tratat mișcarea în ziarele noastre, deplângând faptul că unele veste galbene au putut fi tratate ca antisemite în urma incidentelor survenite la sfârșitul săptămânii trecute la Paris”, precizează direcțiunea grupului. „Peste 180.000 de exemplare din Ouest-France (edițiile Vendeea și Loire-Atlantique), din Presse Océan și din Courrier de l’Ouest nu au putut fi difuzate.”

Toate edițiile respective au fost publicate online gratuit pe site-urile grupului.

Potrivit Ouest-France, este pentru prima oară de la începutul mișcării „vestelor galbene”, pe 17 noiembrie, când protestele vizează presa.

Direcțiunea grupului a mandatat avocații să depună plângere împotriva acestei acțiuni care reprezintă „un grav atentat la libertatea presei și la adresa democrației”.

Vestele galbene” au anunțat mobilizarea pentru noi proteste în acest weekend, în noaptea Anului Nou și în luna ianuarie.

Inițiatoarea petiției online care a stat la originea acestei mișcări, Priscilla Ludosky, denunță într-un comunicat măsurile „insuficiente” luate de guvern, și solicită „o scădere serioasă a tuturor taxelor și impozitelor pe produsele de primă necesitate” (energie, locuință, transporturi, alimente, îmbrăcăminte) și o scădere „semnificativă” a salariilor și privilegiilor aleșilor și înalților funcționari și legiferarea referendumurilor la inițiativa cetățenilor, care în acest moment nu există în Franța.